Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kesätöitä aiempaa enemmän tarjolla – "Kesätyö on nuorelle investointi tulevaan"

Kesätyöt: Merja Winha-Järvinen uskoo kesätyötilanteen olevan parempi kuin kahtena edellisenä vuonna. Kunta tarjoaa nuorille sekä töitä että kesätyöseteleitä viime vuotta enemmän.

Vuoden alku tarkoittaa monelle nuorelle ajatusten keskittämistä kesää kohti, sillä kesätyöpaikkojen haut ovat parhaillaan käynnissä. Nurmijärven kunnan nuorisopäällikkö Merja Winha-Järvinen arvelee, että kaupat, jotka työllistävät nuoria eniten, tekevät päätöksen nuorten työllistämisestä myöhemmin kuin aikaisempina vuosina. Hän myös muistuttaa, että nurmijärveläiset nuoret etsivät kesätyötä myös muualta kuin omasta kunnasta.

– Vuoden 2021 kesäsetelityöpaikoista 44 % oli muualla kuin Nurmijärvellä. Uskon, että kesätyötilanne on tänä vuonna varmasti parempi kuin kahtena edellisenä vuotena, hän sanoo.

Hän toivoo yrittäjien näkevät nuorten kesätyön positiivisena asiana ja tarjoavan kesätyötä myös niille, jotka eivät saa kunnan maksamaa kesäseteliä.

Kunnan tukemana tai kuntaan töihin tulevana tarjotaan kesätyöpaikka 275 nuorelle. Kunta itsessään tarjoaa kesätyöpaikan 75 nuorelle. Tämä on noin 50 paikkaa enemmän kuin vuonna 2021. Lisäksi kunta jakaa 200 kesätyöseteliä, niitäkin on jaossa 72 enemmän kuin vuonna 2021. Kesätyösetelit jaetaan maaliskuussa.

Winha-Järvinen muistuttaa, että kesätyöllä on suuri merkitys nuorelle.

– Nuori oppii työelämän pelisääntöjä ja saa itseluottamusta omasta osaamisestaan ja taidoistaan. Kesätyö nuorelle on investointi tulevaan, hän sanoo.

Nuori oppii työelämän pelisääntöjä.

Merja Winha-Järvinen

Kunnat voivat markkinoida kesätyön avulla kunnassa olevia työpaikkoja sekä kuntaa. Kokemus työelämästä saattaa vaikuttaa myös nuoren ammatinvalintaan.

– Kesätyöstä saadulla palkalla nuori voi hankkia jotain toivomaansa. Saatu palkka myös motivoi nuorta ja hahmottaa nuorta ymmärtämään rahan arvon, Winha-Järvinen huomauttaa.

Nuori voi kesäsetelillä työllistyä mille tahansa toimialalle ja minne päin Suomea tahansa. Suurimmat työllistäjät ovat olleet Winha-Järvisen mukaan kaupat ja hevostallit sekä marjatilat. Myös 3-sektorin toimijat ovat työllistäneet nuoria ohjaustehtäviin.

Nurmijärven seurakunta tarjoaa kesätyötä hautausmailla ja seurakunnan kiinteistöjen piha-alueilla. Työhön otetaan ensisijaisesti nurmijärveläisiä 16 vuotta täyttäneitä nuoria touko-, kesä- tai heinäkuulle.

– Palkkaamme 10 kausityöntekijää ja 12 kesätyöntekijää. Kausityöntekijät ovat yleensä kuuden kuukauden työsopimuksella ja kesätyöntekijöille tehdään työsopimus neljäksi viikoksi. Kausityöhön vaaditaan 18 vuoden ikä, kesätöihin pitää olla täyttänyt 16 vuotta, Nurmijärven seurakunnan puistopäällikkö Kari Kouhia sanoo.

Kesätöitä on tarjolla sekä hautausmailla että Nurmijärven kirkolla. Hautausmaan työntekijöiden tehtävänä on pitää hautausmaa ja seurakunnan hoidettavaksi annetut haudat siisteinä ja hyvässä kunnossa.

– Työ ei suinkaan ole kevyttä puuhastelua kukkien parissa, vaan fyysistä ulkotyötä. Hautausmaalla työskenteleviltä odotetaan ympäristöä, sekä siellä käyviä omaisia kohtaan sopivaa käytöstä, Kouhia muistuttaa.

Kesätöitä on tarjolla myös Tiekirkko-oppaana ja Museokahvilan hoitajana. Museokahvila toimii kirkonmäellä vanhassa viljamakasiinissa.

– Haemme yli 17-vuotiaita, kielitaitoisia, palvelualttiita, itsenäiseen työskentelyyn sopeutuvia, työpäivät ilman digilaitteita pärjääviä sekä normaaleja siivous- ja taloustöitä taitavia henkilöitä.

Kesätyöpaikan saaminen alle 18-vuotiaalle on usein haastavaa. Winha-Järvisen mukaan nimenomaan ikä on usein esteenä työpaikan saamiselle, ei nuoren osaaminen ja taidot.

– Jos kesätyöpaikka jää saamatta, kannattaa yrittää sitkeästi seuraavana vuonna. Voi myös tarjota itseään tekemään pieniä hommia, joista voi ansaita vähän. Mikäli ei saa kesätyötä, niin kannattaa tehdä itselleen mieluisa asioita ja kerätä voimia tulevaan kouluvuoteen, hän sanoo.