Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keski-Uusimaan hyvinvointialue: Kokoomukselle hallituksen puheenjohtajuus, demareille valtuuston

Sitoutumattomat, kristillisdemokraatit, Valta kuuluu kansalle ja Liike Nyt olivat neuvotteluissa vaaliliitossa. Vihreät ja vasemmisto jäävät ilman puheenjohtajuuksia.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen luottamuspaikkaneuvottelut puolueiden kesken on käyty.

Isoimpien puolueiden, kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien pääneuvottelijat kehuvat neuvotteluiden sujuneen ripeästi.

– Hyvässä hengessä menivät käsittääkseni kaikkien ryhmien osalta, kertoo hyvinkääläinen aluevaltuutettu Irma Pahlman (sd).

– Neuvottelut vastaavat vaalien tuloksia ja ne käytiin hyvässä hengessä, neuvotteluja vetäneen Uudenmaan kokoomuksen toiminnanjohtaja Janne Pesonen sanoo.

Neuvotteluissa ratkottiin paikkajako aluevaltuuston alapuolisiin toimielimiin.

Tärkein poliittisen valmistelun elin eli aluehallitus saa kokoomuslaisen puheenjohtajan. Ylin asioista päättävä elin, aluevaltuusto puolestaan saa sosiaalidemokraatin johtamaan puhetta.

Aluevaltuuston varapuheenjohtajuudet menevät järjestyksessä perussuomalaisille, kokoomukselle sekä sitoutumattomien ryhmien, kristillisdemokraattien, Valta kuuluu kansalle -puolueen ja Liike Nytin muodostamalle tekniselle vaaliliitolle. Kolmannen varapuheenjohtajan paikasta käydään siis vielä erilliset neuvottelut aluevaltuuston neljän pienimmän ryhmän kesken. Niillä on valtuustossa yhteensä seitsemän paikkaa, joista kolme on sitoutumattomilla.

Pienryhmät ylittivät teknisen vaaliliiton painoarvolla vihreiden ja vasemmiston ryhmän. Vihreillä ja vasemmistolla on molemmilla neljä valtuutettua.

Aluehallituksen puheenjohtaja on siis kokoomuslainen. Ensimmäinen varapuheenjohtaja tulee keskustasta ja toinen varapuheenjohtaja sosiaalidemokraateista.

Kokoomus saa 17-jäseniseen hallitukseen viisi paikkaa, demarit neljä, perussuomalaiset kaksi, keskusta kaksi, tekninen vaaliliitto kaksi paikkaa, vihreät yhden ja vasemmistoliitto yhden paikan.

Kokoomuksella ja demareilla yhdessä on aluehallituksen enemmistö, yhdeksän paikkaa muiden kahdeksaa vastaan. Aluevaltuustossa puolueilla ei tätä tilannetta ole, vaan niillä on 34 paikkaa 69 valtuustopaikasta.

Jaostojen ja lautakuntien puheenjohtajuudet menevät neljälle suurimmalle ryhmälle eli kokoomukselle, demareille, perussuomalaisille ja keskustalle. Vihreät ja vasemmistoliitto eivät saaneet yhtään puheenjohtajuutta sen enempää hallitukseen, valtuustoon kuin lautakuntiin tai jaostoihinkaan.

Kokoomus saa puheenjohtajuudet aluehallituksen talous- ja rahoitusjaostoon, palveluiden järjestämisen lautakuntaan sekä aluevaalilautakuntaan. SDP saa kehittämis- ja tulevaisuuslautakunnan sekä aluehallituksen henkilöstöjaoston puheenjohtajuudet. Perussuomalaiset saa puheenjohtajuuden aluehallituksen sosiaali- ja terveysjaostoon. Tarkastuslautakunnan puheenjohtajan paikan täyttää keskusta.