Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itä-Uudenmaan poliisi: Viime viikkoina useita nuorten tekemiä ryöstöjä – "Epäiltyjen henkilöllisyys on poliisin tiedossa"

Viime viikolla Itä-Uudenmaan poliisia työllistivät muun muassa nuorten tekemät ryöstöt, kotihälytystehtävät ja huimat nopeudet liikenteessä, selviää poliisin viikkotiedotteesta. Lisäksi viime viikon perjantaina kaksi henkilöä vangittiin Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa todennäköisin syin Vantaan vankilassa 27.1 tapahtuneeseen henkirikokseen.

Itä-Uudenmaan poliisin alueella on viime viikkojen aikana tapahtunut useita nuorten tekemiä ryöstöjä.

– Ryöstöihin epäiltyjen henkilöiden henkilöllisyys on poliisin tiedossa ja yksi henkilö on meillä tällä hetkellä kiinniotettuna. Kiinniotettu on 15-vuotias ja hänen epäillään syyllistyneen poliisilaitoksemme alueella useaan ryöstöön parin viime viikon aikana, kertoo rikoskomisario Timo Luoto tiedotteessa.

Viimeisimmät poliisin tiedossa olevat ryöstöt tapahtuivat viime viikonloppuna. Toisessa lauantaina 5.2 noin kello 18 Vantaan Tikkurilassa mies yritettiin ryöstää väkivaltaa käyttäen usean nuoren miehen toimesta.

– Epäilyt tekijät tunnistettiin valvontakameran tallenteista. Toinen ryöstöistä tapahtui heti ensimmäisen ryöstön perään Tikkurilan juna-aseman tunnelissa, missä pariskunta yritettiin ryöstää väkivaltaa käyttämällä. Tuntomerkkien perusteella on syytä olettaa tekijöiden olevan samoja molemmissa tapauksissa. Näiden viime viikonlopun ryöstöjen osalta kiinniotettu on 17-vuotias, Luoto jatkaa.

Poliisi käyttää yleisellä paikalla tapahtuneiden rikosten tukinnassa usein apuna valvontakameran tallenteita.

– Tallenteita säilytetään paikasta riippuen vain tietyn ajan, joten rikoksesta kannattaa ilmoittaa poliisille aina mahdollisimman nopeasti, jolloin pääsemme tarvittaessa hyödyntämään tapahtumapaikan valvontatallenteita rikoksen selvittämisessä. Rikoksen selvittäminen vaikeutuu, jos tapahtuman ja ilmoituksen aikaväli kasvaa liian pitkäksi, kehottaa Luoto.

Itä-Uudenmaan poliisin viime viikko oli kokonaistehtävämäärän osalta valvonta- ja hälytystoiminnan osalta edellisviikon tapaan maltillinen. Erilaisia tehtäviä hoidettiin viikon aikana 1514. Sama suuntaus oli havaittavissa myös viikonlopun tehtävämäärissä. Viikonloppuna tehtäviä hoidettiin 429.

– Huolimatta kokonaistehtävämäärien laskusta kotihälytystehtävien määrässä oli kuitenkin havaittavissa lievää nousua. Kotihälytystehtäviä hoidettiin viikon aikana 86, kun viime viikolla luku oli 74, kertoo komisario Kimmo Klemetti tiedotteessa.

Lumityöt ovat fyysistä puuhaa, joten maltti on valttia niissäkin, poliisi muistuttaa.

– Jos mielit katolle keventämään lumikuormaa, huolehdi aina omasta ja sivullisten turvallisuudesta ja käytä turvavaljaita. On myös hyvä ilmoittaa katolle kiipeämisestä puolisollesi tai naapurille. Parasta olisi, jos joku olisi paikan päällä valvomassa, jos jotain ikävää pääsisi kuitenkin tapahtumaan. Hätäkeskus saa vuosittain lukuisia aiheeseen liittyviä soittoja ja yksikköjä lähetetään kohteisiin sen mukaan, kuinka vakavasta tapaturmasta on kyse, Klemetti jatkaa.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan omakoti-, pari- ja rivitalot sekä kerrostalot eivät kuulu riskikohteisiin kattojen lumikuorman kestävyyden osalta. Silti kiinteistön omistajien tulee varmistaa, ettei katolta pääse putoamaan lunta tai jäätä ihmisten päälle.

– Omakotitalon omistaja on vastuussa, jos hän on laiminlyönyt pihansa talvikunnossapidon ja kutsumaton vieras liukastuu pihamaalla kävellessään talon pääovelle. Sillä ei ole merkitystä, onko henkilö jakamassa postia, kysymässä tietä vai kaupustelemassa, vaan lähtökohtana on se, että vastuu on kiinteistön omistajalla.

Lisätietoja löytyy osoitteesta www.omakotiliitto.fi ja www.ymparisto.fi

Poliisilaitoksen alueella mitattiin viime viikonlopun aikana muutamia huimia ylinopeuksia.

– Sunnuntaina kahden kuljettajan epäillään syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Toiselle kuljettajalle mitattiin viidenkympin alueella nopeudeksi 135 km/h ja toiselle kahdeksankympin alueella myös 135 km/h. Tämän lisäksi partioiden haaviin jäi pari tutkanpaljastinta ja kolme kuljettajaa, joiden epäillään syyllistyneen vakavaan piittaamattomuuteen liikenneturvallisuutta kohtaan. Liikenteestä napattiin myös kortiton kuljettaja, jolla aiempia kulkuneuvon kuljettamisia vuoden sisällä jo 25, kertoo komisario Asko Sartanen tiedotteessa.

Liikennepoliisisektorin partiot tukivat myös viikonlopun aikana Helsingin poliisilaitosta Convoy Finland 2022 tapahtumaan liittyvissä poliisitehtävissä.

Poliisi valvoo valtakunnallisen teeman mukaisesti raskasta liikennettä tehostetusti koko tämän viikon ajan.

– Valvonnassa kiinnitetään erityisesti huomiota ajo- ja lepoaikoihin sekä kuorman kiinnitykseen, joissa on viime aikoina havaittu eniten puutteita. Valvomme myös puhelimien käyttöä ajon aikana. Tehostettuun valvontaan on liitetty myös ammattiliikenteeseen liittyvä harmaan talouden torjunta sekä ulkomaalaisten maassa oleskelun lainmukaisuuden valvonta, Sartanen jatkaa.

Kaksi henkilöä vangittiin viime viikon perjantaina 4.2. Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa todennäköisin syin epäiltynä Vantaan vankilassa 27.1.2022 tapahtuneeseen henkirikokseen.

– Tehtyjen kuulusteluiden, teknisten tutkimusten sekä muiden selvitysten perusteella olemme pystyneet rajaamaan epäillyt näihin kahteen perjantaina vangittuun henkilöön ja kolme muuta vangittuna ollutta henkilöä on vapautettu. Heitä ei ole enää syytä epäillä kyseiseen henkirikokseen, kertoo rikoskomisario Mikko Minkkinen tiedotteessa.

– Jatkamme tapauksen tutkintaa kahden vangitun osalta rikosnimikkeellä murha. Rikosnimike muutettiin tutkinnan aikana murhaksi uhriin kohdistetun erittäin raa’an ja julman väkivallan vuoksi, Minkkinen jatkaa.