Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkijat löysivät uuden hiv-muunnoksen, joka tarttuu herkemmin ja johtaa nopeammin aidsiin – Hus: korostaa tarvetta aloittaa lääkitys nopeasti

Kansainvälinen tutkimusryhmä on löytänyt hi-viruksen uuden variantin, joka tarttuu herkemmin ja joka kehittyy aidsiksi nopeammin kuin muut hiv-kannat, tiedottaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus. VB:ksi nimetyn muunnoksen kehittyminen tartunnasta aids-vaiheeseen on aiempiin hiv-kantoihin verrattuna puolet lyhyempi.

Hiv-lääkitys kuitenkin tehoaa uuteen muunnokseen yhtä hyvin kuin muihinkin.

Kansainvälisessä tutkimuksessa ovat olleet mukana myös Husin infektiosairauksien linjan ja Helsingin yliopiston tutkijat.

VB tarttuu herkemmin, koska sitä kantavilla on virusta veressään 3,5–5,5 kertaa enemmän kuin muita hiv-infektioita sairastavilla.

VB ei ole vielä kovin yleinen: sitä tiedetään sairastavan 109 ihmistä, jotka kaikki ovat olleet kotoisin Alankomaista, missä variantti on kehittynyt.

Hiv:n geenimuunnosten on aiemmin arveltu vaikuttavan sen taudinaiheuttamiskykyyn. Uusi tutkimus vahvistaa tämän olettamuksen.

Hus toteaa tutkimuksen löydösten korostavan, että varhainen hiv-infektion toteaminen ja lääkityksen aloittaminen estävät taudin aiheuttamat immunologiset vauriot. Lääkityksen ripeä aloittaminen myös estää viruksen leviämistä, koska lääkitty hiv ei tartu.

Tutkimuksen päätutkijat ovat Englannista, Alankomaista ja Ranskasta. Husin tutkijat kutsuttiin mukaan tutkimusryhmään, koska pääkaupunkiseudulla huumeidenkäyttäjien keskuudessa vuosituhannen vaihteessa levinnyt hiv-kannan tartuntojen ajoittuminen ja vaikutus taudinkulkuun on dokumentoitu kansainvälisen mittapuun mukaan varsin tarkasti.

Tutkimus on julkaistu Science-tiedejulkaisussa.