Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronan torjunnan vastuu siirtyy yhä enemmän yksilön harteille, Suomi pysyy avoimena tartunnoista huolimatta – Näin uuden hybridistrategian mukaan nyt pitäisi toimia

Hallituksen on tänään määrä päättää, että niin sanottu koronahätäjarru poistetaan Suomessa käytöstä. Samalla valtioneuvoston on tarkoitus hyväksyä uusi hybridistrategia eli se, miten Suomessa jatkossa taistellaan koronavirusta vastaan.

Yhteiskunta on tarkoitus jatkossa pitää avoimena, vaikka tartuntoja tuleekin, kertoi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikkö Kirsi Varhila torstaiaamuisessa tilannekatsauksessa.

Samalla strategia sälyttää koronatorjunnan vastuuta entistä enemmän tavallisen kansalaisen harteille.

– Jokaisen meistä pitää muistaa hygieniakäytännöt ja katsoa, mihin tilanteisiin osallistumme, Varhila sanoi.

Strategia korostaa myös rokotusten ja kotitestien merkitystä.

– Näillä kaikilla on merkitys siinä, että yhteiskunta voitaisiin pitää avoimena.

Osastopäällikkö Taneli Puumalainen STM:stä mainitsi, että kotitesti olisi hyvä tehdä esimerkiksi ennen kuin menee tapaamaan iäkästä sukulaista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtaja Mika Salminen sanoi koronan opettaneen, että hengitystieinfektioihin pitää suhtautua kunnioituksella.

– Se tarkoittaa, että sairaana ei mennä töihin. Se vaatii sopeutumista meiltä kaikilta, myös työnantajilta. Ei ole viisasta mennä kuumeessa tai muuten sairaana töihin.

Rajoituksista voidaan nyt ministeriön mukaan alkaa luopua, koska ollaan aivan erilaisessa tilanteessa kuin epidemian alussa. Tuolloin tauti uhkasi koko väestöä.

– Nyt merkittävimmät terveysriskit kohdistuvat yhä enemmän pieneen vähemmistöön, jolla ei ole koronarokotusten antamaa suojaa, Kirsi Varhila sanoi.

Vaikka yhteiskuntaa nyt on tarkoitus avata, tilanne voi Varhilan mukaan muuttua, jos tulee esimerkiksi uusia, vaarallisia koronamuunnoksia.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että näillä toimilla voidaan päästä eteenpäin, jos jokainen meistä ottaa tämän asiakseen.