Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jättihanke etenee kohti maalia – Keskon logistiikkakeskuksesta lähtee aluksi kymmeniä, myöhemmin satoja rekkoja vuorokaudessa

36 hehtaarin suuruinen rakennuskompleksi saattaa lähivuosina nousta Nurmijärven Ilvesvuoren alueelle, jos Keskon suunnitelmat logistiikkakeskuksen rakentamisesta menevät maaliin saakka.

Ihan heti ei mitään näkyvää ole tontille tulossa ja rakentaminenkin tapahtuisi suunnitelmissa vaiheittain, mutta niiden mukaan ensi vuosikymmenellä Nurmijärveltä tulee lähtemään satoja rekkoja vuorokaudessa eri puolille Suomea.

– Kunnalla valmistelussa olevan kaavaehdotuksen mukaan rakennusoikeutta tulee 360 000 kerrosalaneliömetriä. Rakentamista koskevia päätöksiä ei ole tehty, mutta suunnitelmissa toteutus tehtäisiin vaiheittain tämän vuosikymmenen ja vähän seuraavankin aikana ja mahdollistaa meidän logistiikan kasvua, kertoo Kesko Oyj:n aluejohtaja Mika Sivula.

– Tulevaisuus osoittaa, kuinka paljon rakennusoikeutta tarvitaan. Se, mikä rakennetaan, tulee useampaan rakennukseen alueen sisällä. Suunnittelu on vielä kesken, joten emme pysty kertomaan mitä ja missä vaiheessa mitäkin toimintoja sinne siirtyy.

Päivittäistavaroiden logistiikkakeskuksesta tulee toteutuessaan joka tapauksessa merkittävä työnantaja Nurmijärven kuntaan.

Nurmijärvi ei ollut ainoa kunta, joka oli kiinnostunut tarjoamaan tonttia.

Tämä on tosi iso ponnistus meille.

Mika Sivula

– Tarvitsemme lisää kapasiteettia Keskon logistiikalle ja sen vuoksi lähdetiin kartoittamaan eri vaihtoehtoja – ja paljon kartoitettiinkin. Kiinnostuneita kuntia oli monia mukana.

– Nurmijärveen päädyttiin, koska kunta on vireä, mielenkiintoinen ja kehittyvä sekä erinomainen sijainniltaan.

– Tontti on myös riittävän suuri ja liikenteellisesti erinomaisella paikalla. Se kallisti vaa’an Nurmijärven suuntaan.

Kesko on solminut Nurmijärven kunnan kanssa esisopimuksen 57 hehtaarin suuruisen tontin hankkimisesta.

– Se toteutuu, jos tontille saadaan logistiikkakeskuksen toteuttamisen ja myöhemmän laajentamisen mahdollistava asemakaava.

Tontti sijaitsee Siippoontien pohjoispuolella, Hämeenlinnanväylän ja Vanhan Hämeenlinnantien välissä.

– Tontilla täytyy tasata korkeuseroja. Louhintaa on suunniteltu siitä näkökulmasta, että ne maat ja kallioainekset, jotka siltä tontilta louhitaan, käytetään tontin rakentamiseen, jotta liikenne minimoitaisiin.

– Tämä on edelleen suunnitteluvaiheessa ja YVA-prosessikin on käynnissä. Siitä tehdään hyvin tarkat selvitykset eri näkökulmista ammattilaisten kanssa.

Liikennejärjestelyistä ja kustannustenjaosta kunta ja Kesko sopivat hiljattain.

Nurmijärven päättäjien ja kunnan viranhaltijoiden kanssa yhteistyö on Mika Sivulan mukaan ollut erittäin sujuvaa.

–  Tämä on tosi iso ponnistus meille, mutta ollaan tosi tyytyväisiä siihen yhteistyöotteeseen, joka meillä on Nurmijärven kunnan kanssa ollut.

Sivulalla itsellään on kokemusta kunnallisen puolen päätöksenteosta, sillä hän toimi aikaisemmin muun muassa Lohjan kaupunginjohtajana. Reilu kuukausi sitten hän siirtyi Keskon palvelukseen, kun Etelä-Suomen aluejohtaja Timo Heikkilä jäi eläkkeelle.

Valtavassa rakennusprojektissa on paljon suunniteltavaa. Yksi asia on energiaratkaisut.

– Tällä hetkellä hyvin laajalla rintamalla tutkitaan erilaisia energiaratkaisuja Nurmijärven hankkeen osalta, mutta siitä ei vielä ole päätöksiä. Varaudumme myös jakelukaluston tulevaisuuden erilaisiin energiamuotoihin, koska kuljetusten päästöjen pitäisi olla nollassa 2030 mennessä.

– Tontilla tutkitaan myös kylmäkoneiden tuottaman lauhdelämmön varastointia. Se on tosi iso ja vaativa ratkaisu.

Mika Sivula huomauttaa, että vastuullisuus ja ilmastonmuutoksen hillitseminen eivät ole pelkkiä puheita Keskolle.

Esimerkiksi kauppoihin hankittu sähkö on ollut vuodesta 2017 lähtien sataprosenttisesti uusiutuvalla energialla tuotettua.

– Kesko oli hiljattain julkistetulla maailman sadan vastuullisimman yrityksen Global 100 -listalla sijalla 69. Kesko on ainoa suomalainen yritys, joka on valittu listalle joka vuosi sen perustamisesta eli vuodesta 2005 alkaen.