Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toinen pandemiavuosi oli Nordealle vahva – Nurmijärvellä lisääntyi omakotitalojen lainoitus

Vuosi 2021 näyttäytyi asumisen osalta poikkeuksellisen vilkkaana edeltäjänsä tavoin, kerrotaan Nordea Keski-Uudenmaan tiedotteessa. Keski-Uudellamaalla lainoja myönnettiin koko vuonna 5,9 % prosenttia enemmän vuoteen 2020 verrattuna.

– Poikkeusaika sai suomalaiset selvästi pohtimaan kotiinsa liittyviä toiveita, ja monet vaihtoivat asuntoa tai remontoivat vanhaa. Erityisesti lisäneliöitä ja vaikkapa omaa pihaa etsivät monet. Kysyntää oli niin paljon, että me Nordeassa reagoimme asiaan muun muassa lisäämällä ja kasvattamalla rekrytointeja, kertoo Keski-Uudenmaan toimipaikan johtaja Pia Taittonen kertoo tiedotteessa.

Nurmijärvellä uusien omakotitalojen rakentamista rahoitettiin 21 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Myös vanhat asunto-osakkeet ja sijoitusasunnot kiinnostivat selvästi edellisvuotta enemmän.

– Suurimmalla osalla suomalaisista kotitalouksista on mennyt myös pandemian aikana taloudellisesti hyvin ja asuntolainoista on selvitty normaaliin tapaan. Toisaalta meille tärkeää on mahdollistaa myös joustaminen haastavissakin tilanteissa, Taittonen kertoo.

Suomalaisten säästöinnostus siivitti rahastomarkkinat kaikkien aikojen ennätykseen, kun vuoden 2021 lopussa Suomeen rekisteröityjen rahastojen pääoma oli lähes 160 miljardia euroa Suomen Sijoitustutkimuksen julkaiseman Rahastoraportin mukaan. Pääoma kasvoi edellisestä vuodesta 20 prosenttia. Vuoden aikana Nordeassa aloitti kokonaan uusia suomalaisia säästäjäasiakkaita 17 000. Uusia osakesäästötilejä puolestaan 16 000 kappaletta.

– Ilmiö näkyi myös meillä Keski-Uudellamaalla, jossa uusia säästösopimuksia avattiin seitsemän prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Rahaa on jäänyt pandemian aikana säästöön muulta kulutukselta, ja esimerkiksi asuntovelalliset saattavat varautua mahdolliseen korkojen nousuun säästämällä lainan lyhennyksen osalla, Taittonen sanoo.

– Myös nuoret ovat innostuneet sijoittamaan. Erityisen ilahduttavaa on nähdä vastuullisten sijoituskohteiden suosio: ammattimaisten sijoittajien lisäksi myös piensijoittajat ovat löytäneet vastuulliset kohteet, hän jatkaa.

Eurooppalainen sääntely on tuonut sijoittajille läpinäkyväksi, missä rahastoissa vastuullisuus on huomioitu. Nämä niin sanotut artikla 8 ja 9 -rahastot keräävät nyt Nordeassa sijoituksista merkittävän määrän, jopa 70 prosenttia uusista sijoituksista.

Päivittäisistä pankkiasioista peräti 96 prosenttia hoituu nykyään erilaisten etäpalveluiden avulla.

– Asiakkaat ovat arvostaneet näinä epävarmoina aikoina sitä, ettei suurin osa asioinnista vaadi kotoa poistumista. Olemmekin panostaneet voimakkaasti kehitystyöhön sekä digipalveluiden saavutettavuuteen.

– Vuoden aikana on selvästi tapahtunut herääminen, jossa yhä useammat asiakkaat ovat kiinnostuneita vihreistä lainoista ja valveutuneimmat ovat jo liikkeellä, kertoo yritysasiakkaista vastaava johtaja Lena Forsström.

– Useissa yrityksissä tehdään nyt liiketoiminnan kestävyyteen ja vastuullisuuteen liittyviä suunnitelmia ja toimenpiteitä sekä mietitään omaa vaikutusta ilmastoon ja päästöihin – vihreän lainan avulla yrityksen arvoketju on vihreä myös rahoituksen osalta ja suunnitelmiin saa helposti konkreettisuutta pelkkien puheiden sijaan .