Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hävikkiruokaa jaossa jokaisena arkipäivänä – vapaaehtoisilla tärkeä rooli ruoan jakamisessa

– Tämä on hyvä apu. Käyn täällä viikoittain hakemassa ruokaa eläkkeen jatkoksi. Se riittää hyvin viikonvaihteen yli, kertoo Nurmijärven Helluntaiseurakunnan ruokajaon avautumista perjantaina Kirkonkylällä odottanut nainen.

Seurakunnan kellarikerroksessa on meneillään melkoinen tohina, kun vapaaehtoiset lajittelevat elintarvikkeita valmiiksi muovikasseihin. Hävikkiruoka on juuri noudettu samoilla vapaaehtoisvoimilla lähiseudun kaupoista.

Kasseihin sujahtaa eineksiä, lihatuotteita ja hedelmiä. Joskus tarjolla on maitoa tai jogurttia. Tällä kertaa jaossa on paljon tuoreita yrttejä, ja eteisessä kasapäin leipää sisältäviä laatikoita.

Aamukymmeneltä ruokakassin hakijat asettuvat jonoon. Suuri osa heistä on eläkeikäisiä, mutta joukossa on myös nuorta väkeä.

– Eläkeläisten ja työttömien on helpompi päästä tähän aikaan hakemaan ruokaa, työssäkäyvät eivät juuri pääse. Liikuntarajoitteisille kassi kannetaan autoon, vanhemmiston varapuheenjohtaja, senioridiakoni Ossi Husu kertoo.

Hänen mukaansa Kirkonkylän ruokajakelussa käy noin 60 henkeä ja Klaukkalassa 40. Periaatteena on, että jokainen saa yhden kassillisen, mutta perheellisten annos voi olla hieman suurempi. Leipää saa ottaa niin paljon kuin haluaa.

On oma kynnyksensä tulla hakemaan ruokaa.

Tuula Moström

Toiveena on, etteivät samat henkilöt kävisi sekä Kirkonkylän että Klaukkalan ruokajakelussa. Sillä tavoin ilmaista ruokaa riittää useammalle.

Ossi Husun mukaan jaettavaksi saatavan ruoan, esimerkiksi lihan ja kalan, määrä on vähentynyt.

– Kaupat pyrkivät minimoimaan hävikin, ja esimerkiksi vuosi sitten myynnissä oli kaupan sulkemisaikaan alennushinnalla ruokapaketteja, jotka kävivät hyvin kaupaksi, Husu kertoo.

Ruoanjakelua pyörittää kymmenkunta vapaaehtoista. Yksi heistä on Sisse Eronen.

– Olin pitkään työttömänä, ja tällaisen toiminnan kautta sain elämääni tavoitteellisuutta. Täällä tapaa myös yhteisön jäseniä, hän kertoo.

Helluntaiseurakunta jakaa vähävaraisille ruokaa tiistaisin Klaukkalassa ja perjantaisin Kirkonkylällä. Muitakin toimijoita on. Rajamäen kyläyhdistyksen ruokajaot Rajamäen Kylätalolla ovat maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

– Yleensä hakijoita on noin 35, toiminnasta vastaava Anja Lammio kertoo.

Hän näkee ruokajakelun myös sosiaalisena toimintana, jonka aikana osa paikalle tulleista vaihtaa muutaman sanan keskenään. Suurin osa ruokaa hakevista on Lammion mukaan eläkeläisiä ja monella tavoin sairaita ihmisiä.

Rajamäen kyläyhdistyksen ruokajakelua pyöritetään 6-8 vapaaehtoisen voimin vuoroissa. Jokainen vapaaehtoinen tekee viikoittain yhden vuoron. Paitsi että he jakavat ruoan, he myös noutavat sen kaupoista omilla autoillaan.

Nurmijärven seurakunta tarjoaa pienellä hinnalla keittolounasta kerran viikossa sekä Kirkonkylällä, Klaukkalassa että Rajamäellä. Korona-aikana keittoa on jaettu take away -systeemillä ilmaiseksi. Jaossa on myös kaupoista saatua hävikkileipää.

– Viime vuonna ruokailijoita kävi yhteensä 4 753. He jakautuvat aika tasaisesti eri taajamien kesken, kertoo vs.johtava diakoniatyöntekijä Tuula Moström.

– Kävijät ovat ihmisiä, joilla on tarvetta ruoalle. On oma kynnyksensä tulla hakemaan sitä. Take away on kasvattanut heidän määräänsä, ja joukossa on myös perheitä, hän jatkaa.