Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kelpaako tämä Suomeen tuleva uusi koronarokote myös rokotekriittisille? – Lääkärilehti: "Säilyttämiseen riittää jääkaappilämpötila"

Potilaan Lääkärilehti kertoo verkkosivuillaan, että Suomeen on jo mahdollisesti helmikuussa tulossa uusi koronarokote, jonka ajatellaan sopivan myös rokotekriittisille käyttäjille. Sen nimi on Nuvaxovid, ja kyseessä on RNA-rokotteita perinteisemmällä tekniikalla valmistettu proteiini-adjuvantti -rokote.

– Rokot­teessa on sa­maa piikkip­ro­teiinia, jo­ta RNA-ro­kotteet koo­daavat, mut­ta täs­sä piikkip­ro­teiini on tuo­tettu val­miiksi ja se aloittaa he­ti vasta-ai­ne­tuo­tannon, toi­sin kuin RNA-ro­kot­teissa, jois­sa mR­NA koo­daa piikkip­ro­teiinin syn­teesiä ih­misen lihas­so­luissa, ker­too yli­lää­käri Han­na No­hynek Ter­veyden ja hyvin­voinnin laitok­selta Lääkärilehdessä.

Hän epäilee, että äärettömän rokotekriittiset tuskin innostuvat tästäkään rokotteesta.

– Rokot­teessa on uu­si adju­vantti, sapo­nii­ni­poh­jainen Mat­rix-M, jo­ta ei ole käy­tetty mis­sään aiem­missa myynti­lu­val­li­sissa rokot­teissa. Si­tä on käy­tetty vas­ta klii­ni­sissä tutki­muk­sissa RSV-, inf­luenssa- ja mala­ria­ro­kot­teiden kehi­tyk­sessä. Noin 40 000 ih­mistä on saa­nut tä­tä adju­vanttia aikai­semmin ja turval­lisuus on ol­lut hyväk­syt­tävä. Säilyttämiseen riittää jääkaappilämpötila, Nohynek sanoo lehden mukaan.

Nuvaxovidia tulee Suomeen aluksi 32 000 kappaleen erä.