Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alle 1 500 euroa kuukaudessa kokopäivätyöstä – Tällä alalla joka kymmenes tienaa kesätöissä tuon verran

Kymmenen prosenttia kokopäivätyötä tekevistä kauppatieteiden opiskelijoista tienaa alle 1 500 euroa kuukaudessa, kertoo Suomen Ekonomit. Järjestö muistuttaa, että opiskelijastatus ei voi automaattisesti tarkoittaa pienempää palkkaa.

Suomen Ekonomit on tutkinut kauppatieteiden opiskelijoiden kesätyötilannetta vuosittain jo yli 20 vuoden ajan. Viime vuonna selvitettiin myös työharjoitteluihin liittyvää palkkausta.

Tiedotteen mukaan yritykset maksavat yleisesti ottaen kohtuullista palkkaa. Huolestuttavana järjestö pitää sitä, että kymmenen prosenttia kokopäivätyötä tekevistä opiskelijoista saa palkkaa alle 1 500 euroa kuukaudessa.

– Korvaus kuuluu maksaa työn vaativuuden mukaan. Opiskelijastatus ei voi automaattisesti tarkoittaa pienempää palkkaa, muistuttaa tiedotteessa työmarkkinajohtaja Riku Salokannel.

Nimike ei tiedotteen mukaan määrittele palkkaa vaan se, minkälaisia tehtäviä tekee. Jos kyseessä on oikeasti harjoittelu, jossa opiskelija esimerkiksi seuraa johdon työskentelyä, tutustuu yrityksen erilaisiin työtehtäviin ja tekee avustavia tehtäviä oppiakseen, palkkakin on tiedotteen mukaan ymmärrettävästi pienempi.

Koronasta huolimatta kauppatieteitä opiskelevat löysivät hyvin töitä viime kesänä. Lähes 90 prosenttia opiskelijoista työskenteli kesän 2021 aikana. Tuloksetta töitä hakeneiden määrä jäi tiedotteen mukaan noin viiteen prosenttiin.