Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärvi on ajautunut päivähoitokriisiin – "Eihän lapsimäärän kasvu voi tulla kunnalle yllätyksenä"

Päivähoito: ”Eihän tämä kasvu voi tulla kunnalle yllätyksenä”.

Lapsiperhepainotteinen muuttoliike on yllättänyt Nurmijärven. Alle kolmevuotiaiden määrä on kasvanut kunnassa reippaasti, väkevimmin Rajamäellä.

Samaan aikaan varhaiskasvatuksen opettajien ja -hoitajien rekrytointi on vaikeutunut.

Vaikka lain mukaan hoidon pitäisi olla lähellä, ei lähipalvelua ole määritelty. Siksi päiväkotipaikka voi sijaita nyt jopa 10–20 kilometrin päässä.

Nurmijärven kunnan varhaiskasvatuspäällikkö Leena Laine kuvailee päivähoidon tilannetta poikkeukselliseksi. Hän ei ole nähnyt Nurmijärven-aikanaan vastaavaa.

Toisaalta kunnan varhaiskasvatuksessa tilanteeseen on varauduttu tarkasti yhteistyössä mm. kaavoituksen kanssa. Väestönkasvua on suitsittu suhteessa palveluiden tarjontaan esimerkiksi tonttien luovutusta hidastamalla.

Ratkaisua päivähoitojonojen purkamiseen etsitään nyt kunnallista nopeammin harjakorkeuteen polkaistavista yksityisistä päiväkodeista.

Rajamäkeläinen työterveyshoitaja Hanna-Elina Sivula ihmettelee, miksi lapsiperheystävällisenä tunnetussa kunnassa päivähoitopaikoista voi olla näin suuri pula, ja miksi niitä tarjotaan kaukaa kotikylältä.

—Eräälle kolmilapsiselle perheelle on tarjottu hoitopaikkoja kolmesta eri päiväkodista, parinkymmenen minuutin ajomatkan päästä kotoa.

Sivula laittoi päivähoitohakemuksen neljä kuukautta ennen hoidon tarvetta. Silti kunnasta soitettiin, ettei hoitopaikkaa ole, eikä tietoa, milloin sellainen vapautuu.

—Minua pyydettiin kysymään paikkaa yksityisiltä palveluntuottajilta. Sattumalta entinen perhepäivähoitaja tarjoutui ottamaan lapseni hoitoon.

—Nurmijärvellä pitäisi olla ajantasainen väestötietojärjestelmä. Eihän tämä lapsimäärän kasvu voi tulla kunnalle yllätyksenä.

Kunnan varhaiskasvatuspäällikkö Laine vahvistaa, että päivähoidon tilanne kunnassa on poikkeuksellinen.

Laineen mukaan järjestelmää, jota Sivula ehdottaa, ei kuitenkaan ole. Tiedot tulevista lapsimääristä poimitaan eri järjestelmistä. Nurmijärvellä tiedetään syntyneet, mutta ei sitä, koska lapset tulevat hoitoon.

Myös tulo- ja lähtömuutto vaikuttavat hoidontarpeeseen.

—Jos joku sellaisen koneen keksisi, jolla saataisiin tarkka tieto hoidontarpeesta, antaisin vaikka mitä palkinnoksi.

Laineen mukaan laskelmat lapsimääristä ovat kehittyneet kunnassa huomattavasti korona-aikana.

—Meillä on ollut hyvä yhteistyö ympäristötoimen sekä kaavoitus- ja tonttipuolen kanssa.

Laskelmien mukaan esimerkiksi yhtä uutta taloa kohden kuntaan tulisi noin 1,6 lasta.

Laineen mukaan aiemmat kymmenen vuotta menivät paljolti siihen, että tyhjilleen jääneitä päiväkoteja poistettiin hiljalleen käytöstä.

Yksikin tyhjä hoitopaikka maksaa vuosittain 11 000 euroa.

—Olemme säästäneet silti mm. Klaukkalan Kuusitielle tilan. Sen voisi ottaa käyttöön, jos sinne saisi työntekijöitä.

Hoitokapasiteettia lisännyt, noin 30 lapsen kuukausittainen vaihtuvuus on korona-aikana loppunut. Se on vähentänyt joustavuutta.

Nyt Klaukkalaan on avattu uusi, iso päiväkoti Hehku.

—Sinne saataisiin kymmeniä lapsia, jos työntekijöitä olisi.

Rajamäelle taas rakentuu ensi vuonna yksityinen päiväkoti. Yksityisissä palvelusetelipäiväkodeissa asiakasmaksu on sama kuin kunnallisellakin puolella.

Laine korostaa aloituspäivämäärän ajoitusta.

—Hauissa kannattaa tähdätä elokuun alkuun. Meiltä poistuu syksyisin kouluihin yli 500 lasta.