Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keusoten terveysasemat saaneet uhkauskirjeitä – lähettäjä viittaa Jokelan koulusurmiin

Keusoten terveysasemat ovat saaneet uhkauskirjeitä, joissa annetaan ymmärtää, että joku aikoo tulla käymään asemalla ilmeisen pahoin aikein. Kirjeet on lähetetty viime vuoden lopussa ja toissaviikolla

Niissä viitataan Jokelan koulusurmiin ja mainitaan calmette-rokotukset.

Kirjeiden kirjoittaja on edelleen tuntematon.

– Keusote on tehnyt asiasta rikosilmoituksen, kuntayhtymän johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen kertoo.

Hän kertoo kuntayhtymän suhtautuvan kaikkeen uhkailuun hyvin vakavasti, mutta ei kommentoi Keusoten saamia uhkauksia muuten millään tavalla.

Rikoskomisario Leif Malmberg Itä-Uudenmaan poliisista kertoo rikosilmoituksen tulleen poliisille maanantaina.

Pitäisikö ovat laittaa kiinni.

Keusoten työntekijä

– Ilmoituksen nimike on laiton uhkaus, Malmberg kertoo.

Tutkinnasta vastaava ylikonstaapeli Bettina Ahlgren vahvistaa rikosilmoituksen tulon, mutta ei tässä vaiheessa halua kommentoida tutkinnan tilannetta millään tavalla.

Kirjeet ovat herättäneet levottomuutta työntekijöiden keskuudessa, nimettömänä pysyttelevä Keusoten työntekijä kertoo.

– Herää kysymys siitä pitäisikö meillä olla paremmat turvajärjestelmät. Ei tunnu riittävältä, että meillä on vartijan numero kännykän pikavalinnoissa, työntekijä sanoo.

Hänen työpaikallaan ovet ovat auki.

– Sitäkin olemme miettineet, että pitäisikö ovet laittaa kiinni. Mutta olisi asiakkaille hankalaa ja veisi meidän työaikaamme, jos ovi pitäisi käydä avaamassa aina, kun asiakkaita tulee, hän miettii.

Tiistaipäivään mennessä turvallisuuden tasoa ei työntekijän havainnon mukaan oltu nostettu. Ensimmäinen kirje tuli jo viime vuonna.

–  Myös sitä mietitään, uskalletaanko työskennellä jollakin käytävällä yksin, hän kertoo.

Terveysasemalle tulleet kaksi kirjettä olivat ilmaisultaan samankaltaisia.

Vaikka kirjeiden tarkoitusperä ja lähettäjän aikomukset jäävät kirjeissä epämääräisiksi, niiden sävy on hyvin epämiellyttävä.

– Kirjeessä oli viittaus siihen, että hän on tulossa käymään. Sellainen See You soon -tyyppinen (nähdään pian) ilmaus. Lisäksi niissä annetaan ymmärtää, että lähettäjä tarkkailee työntekijöitä työpaikan ulkopuolella, työntekijä kertoo.

Calmette-rokotusten maininnan merkitys on epäselvä. Melko runsaasti haittavaikutuksia aiheuttaneista calmette-rokotuksista luovuttiin Suomessa yli 15 vuotta sitten, vuonna 2006.

– Viittaako tämä calmette siihen, että kirjoittaja on hieman iäkkäämpi ihminen. En tiedä, työntekijä sanoo.

Calmette-rokotuksella annetaan suojaa tuberkuloosia vastaan. Nykyään se on rokotusohjelmassa ainoastaan alle seitsemänvuotiaille lapsille, joilla on normaalia suurempi riski saada tuberkuloosi.

Jokelan koulusurmat tapahtuivat marraskuussa 2007.