Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oliko suomalaislähiön kerrostaloasunnossa elänyt perheenisä entisessä elämässään henkirikoksiin syyllistynyt armoton sotapäällikkö? – Oikeus vapautti odottamaan tuomiota vapaalle

Maaliskuussa 2020 oli viimeistään se hetki, jolloin sierraleonelaisen, vuonna 1969 syntyneen Gibril Massaquoin elämä muuttui lopullisesti. Tuolloin Pirkanmaan käräjäoikeus vangitsi miehen epäiltynä poikkeuksellisen raskaista ja karmeista rikoksista: muun muassa murhista, raiskauksista, ihmissyönnistä, törkeästä sodankäyntirikoksesta ja törkeästä ihmisoikeuksien loukkaamisesta.

Keskiviikkona Pirkanmaan käräjäoikeus antoi päätöksensä vapauttaa Massaquoi vankeudesta: hän kuulee tuomionsa vapaalta jalalta todennäköisesti huhtikuussa. Syyttäjä vaatii hänelle elinkautista vankeusrangaistusta kymmenistä raskaista sotarikoksista.

Massaquoi oli 2010-luvun aikana asunut Tampereen Kissanmaalla sijaitsevassa kerrostaloasunnossa vuosien ajan, hän vietti aikaa lastensa kanssa ja kävi päivätöissä. Syytteen perusteella elämä kaksi vuosikymmentä vuotta aikaisemmin oli ollut kaukana rauhallisesta: syytteen mukaan mies oli ollut olennainen osa sierraleonelaista taisteluryhmää, jolla oli hyvin iso rooli Sierra Leonen sisällissodassa.

Syytteen alaiset asiat olivat tapahtuneet 1999–2003 Liberian toisessa sisällissodassa. Tapaukset ovat poikkeuksetta hyvin raakoja, ja uhrien joukossa on naisia ja pieniä lapsia.

Massaquoi itse on kiistänyt syyllistyneensä mainittuihin rikoksiin ja on vedonnut siihen, että ei ole edes ollut Liberiassa tapahtumien aikaan. Syyttäjä on vaatinut Massaquoille elinkautista vankeusrangaistusta. Väitetyt teot ovat raskaita: syyttäjän mukaan Massaquoi on muun muassa määrännyt ammuttavaksi siviilejä, jotka ovat etsineet ruokaa kaupoista sekä antanut käskyn polttaa lapsia, jotka ovat olleet vangittuina Kamatahun kaupungissa sijainneeseen keskuskeittiöön.

Oikeudenkäynti on ollut hyvin poikkeuksellinen, ja se on kestänyt vuoden päivät. Oikeudenkäyntipäiviä on pidetty myös paikan päällä Liberiassa, osa oikeudenkäynnistä on käyty Pirkanmaan käräjäoikeudessa Tampereella.