Tässä on sinunkin kotisi vaarallisin sähkölaite – huolimattomuus voi viedä hengen ja tuhota koko kodin

Sähköliesi – tai tarkemmin sähkölieden huolimaton käyttö – aiheuttaa edelleen eniten sähköpaloja Suomessa.

Pelastusalan tilastojen mukaan sähkölaitteesta tai sähköasennuksesta alkaneita tulipaloja oli viime vuonna 2 340. Vuonna 2020 luku oli 2210.

Eniten sähköpaloja aiheuttanut laite oli sähköliesi (870 paloa), ja palon syynä oli lähes kaikissa tapauksissa käyttäjän huolimaton toiminta.

Valaisinpalot lisääntyivät edellisvuosista, mutta kiuaspalojen määrä väheni.

Liedestä tai uunista lähteneitä paloja on ollut viimeisen viiden vuoden aikana keskimäärin 915 vuodessa.

– Liesipalon syynä on hyvin harvoin itse liedestä johtuva vika. Useimmiten syynä on ihmisen huolimattomuus, varomattomuus tai kiire, sanoo Tukesin tiedotteessa sähköpaloasiantuntija Jukka Lepistö.

– Yleisin palon aiheuttaja on lieden unohtuminen päälle tai sen kytkeytyminen päälle vahingossa. Lieden päällä tai lähettyvillä olevat materiaalit syttyvät ja palo leviää yleensä melko nopeasti läheisiin rakenteisiin.

Paloja aiheuttaa myös laitteiden väärinkäyttö. Sähkölaitetta voidaan esimerkiksi käyttää, vaikka sen toiminnassa olisi toistuvasti häiriöitä, kuten välkkyvät ja särisevät loisteputket.

Väärinkäyttöä on myös, jos laitetta ei huolleta ohjeiden mukaisesti tai sitä käytetään väärässä paikassa, kuten pakastinta parvekkeella.

Sähköpaloissa menehtyi viime vuonna alustavan tiedon mukaan 13 ihmistä. Näiden tapausten syttymislähteeksi oli merkitty kiuas, jakokeskus, kylmälaite, liesi tai uuni, mikroaaltouuni sekä sähköjohdot.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut