Hallitus esittää rikoslain muuttamista niin, että jatkossa raiskauksen määritelmänä olisi suostumuksen puute. Esityksen mukaan suostumuksen puutteella tarkoitetaan tilannetta, jossa henkilö ei ole ilmaissut vapaaehtoisuuttaan sukupuoliyhteyteen sanallisesti, käytöksellään tai muulla tavalla.
Tällä hetkellä raiskaukseksi luetaan teko, jossa tekijä pakottaa toisen ihmisen väkivallalla tai sen uhalla. Myös sukupuoliyhteys laissa määritellyssä avuttomassa tilassa olevan ihmisen kanssa on raiskaus.
Hallituksen esityksessä vapaaehtoiseksi ei katsota myöskään ihmistä, joka on pakotettu tai ei ole olosuhteiden vuoksi voinut muodostaa tai ilmaista tahtoaan. Tällainen tilanne voi olla kyseessä esimerkiksi silloin, jos henkilöön on kohdistettu väkivaltaa, hän on pelkotilassa tai hänellä ei valta-aseman vakavan väärinkäytön vuoksi ole aitoa valinnanmahdollisuutta.
Lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksia hallitus haluaa koventaa tuntuvasti.
Lähtökohtana on, että lapsi ei voi pätevästi suostua seksuaaliseen tekoon aikuisen kanssa. Jatkossa sukupuoliyhteys alle 16-vuotiaan kanssa olisi lähtökohtaisesti aina lapsenraiskaus, kun se nykyisin katsotaan pääsääntöisesti törkeäksi seksuaaliseksi hyväksikäytöksi.
Hallituksen esityksessä ei ole oikeusministeriön mietinnössä kohua aiheuttanutta 12 vuoden ikärajaa, jota moni lausunnonantaja piti esitysehdotuksen mukaan riittämättömänä, epäselvänä tai liian monimutkaisena.
Ehdotuksessa ikäraja on 16 vuotta sekä lapsenraiskauksessa että lievemmässä seksuaalisessa kajoamisessa lapseen. Rikokseksi katsottaisiin teko, jossa aikuinen on tahallaan sukupuoliyhteydessä alle 16-vuotiaan kanssa tai kohdistaa tähän lapsen kehitystä vaarantavan seksuaalisen teon.
Nuorten keskinäistä seksiä ei edelleenkään pidettäisi rikoksena, ellei toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukata.
Myös rangaistuksia lapsiin kohdistuvista seksuaalisista teoista kovennettaisiin.
Hallituksen antama esitys perustuu pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitusohjelmaan.
– Kyseessä on historiallinen uudistus. Seksuaalirikokset ovat eräitä vakavimmista rikostyypeistä. Ne loukkaavat intiimeintä osaa ihmisten koskemattomuudesta, ja aiheuttavat sekä fyysistä että henkistä kärsimystä rikoksen uhrille. Nyt esitetty uusi sääntely parantaa merkittävästi rikoksen uhrin asemaa. Raiskauksen määrittely muuttuu nyt siten, että jatkossa keskeistä on uhrin oma tahto. Tämä on merkittävä ajattelutavan muutos, sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) oikeusministeriön tiedotteessa.
Henrikssonin mukaan uudistus parantaa myös erityisen haavoittuvassa asemassa olevien lasten suojaa.
Myös muita seksuaalirikoksia koskevia säännöksiä on tarkoitus muuttaa.
Lakiesityksen mukaan seksuaaliseen ahdisteluun voisi syyllistyä jatkossa muullakin tavalla kuin toista koskettelemalla. Toista esittävän seksuaalisen kuvan luvaton levittäminen tulisi erikseen rangaistavaksi.
Näillä ja muilla uusilla säännöksillä voidaan hallituksen mukaan puuttua tehokkaammin myös internetissä ja sähköisellä viestinnällä tehtyihin seksuaalisiin loukkauksiin.
Hallituksen esitykseen perustuvan lainsäädännön on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2023.