Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Insuliinipumppujen saanti hankaloitunut Nurmijärvellä – "Pumppupotilaat siirtyvät omien kuntien diabetesvastaanotoille"

Diabetes: Insuliinipumppujen saanti on hankaloitunut Nurmijärvellä.

Tyypin 1 diabetes puhkeaa useimmiten melko nuorella iällä. Sairautta hoidetaan monipistoshoidolla tai insuliinipumppuhoidolla. Nykyiset insuliinipumput ovat luotettavia ja helppokäyttöisiä, kun opettelee laitteiden toiminnan. Tämän vuoksi pumppuhoitoon siirtyminen vaatii aluksi töitä ja paneutumista.

– Monipistoshoito on vaativaa ja etenkin nuoren potilaan on usein vaikea ylläpitää hyvää omahoidon motivaatiota vuodesta toiseen ja päivästä toiseen. Sairaus ei anna armoa ja niin sanotut elinkomplikaatiot kehittyvät omaa latuaan, jonka kannalta hyvän sokeritasapainon ohella tärkeitä asioita ovat myös muun muassa tupakoimattomuus, terveellinen ruokavalio, hyvä verenpainetaso ja liikunta, Nurmijärvellä aiemmin työskennellyt diabeteslääkäri Mikko Honkasalo sanoo.

Lue lisää: Kokenut ja arvostettu diabeteslääkäri turhautui Keusoten toimintaan – "Ei mahdollisuutta vaikuttaa omaan työhön"

Keusoten alueella pumppupotilaita on eniten Nurmijärvellä. Insuliinipumpun on aikaisemmin saanut Nurmijärven kunnan kautta. Nyt nurmijärveläisten osalta pumppuvaihdot ja uusien pumppujen aloitus tehdään Hyvinkään sairaalassa.

– Tulevaisuudessa kaikkien kuntien pumppupotilaiden seuranta siirtyy oman kunnan diabetesvastaanotolle, jotta erikoissairaanhoidon resurssit riittäisivät paremmin sekä uusiin pumppualoituksiin että muuten hoidon kannalta ongelmallisimpiin tapauksiin, Keusoten diabetologi sekä ylilääkäri Tuula Salokangas sanoo

Hänen mukaansa Nurmijärvellä on perinteisesti ollut hyvin edistyksellistä diabeteksen hoitoa.

Kaikkien kuntien pumppupotilaiden seuranta siirtyy.

– Nurmijärvellä on ollut sekä erittäin osaava lääkäri ja diabeteshoitajat että kunnan tuki myös pumppuhoidon aloittamiseen kunnassa. On siis ollut sekä osaaminen että johdon tuki, Salokangas sanoo.

Honkasalon mukaan erikoissairaanhoidon seurantaa tarvitaan, kun sairauden hoito edellyttää pitkälle vietyä teknologiaa, jota voidaan tarjota vain sairaalassa tai jos sairauden hoitoon tarvittavaa tietotaitoa ei ole muualla tarjota.

– Keusoten alueella näin ei kuitenkaan ole, koska kaikissa alueen kunnissa oli diabeteksen hoitoon erikoistunut lääkäri ja erittäin ammattitaitoiset diabeteshoitajat. Insuliinipumppuhoito ei ole mitään avaruustiedettä, hän sanoo.

Salokankaan mukaan Keusoten alueen muissa kunnissa pumppuhoidon arvio on tehty erikoissairaanhoidossa eli Hyvinkään sairaalassa, jossa myös pumppua käyttävien potilaiden hoito on toteutettu. Nyt Keusoten alueella toimintoja yhtenäistetään ja kaikki uudet pumpunaloitusarviot tehdään Hyvinkään sairaalan diabetespoliklinikalla.

– Jatkossa pumppupotilaat siirtyvät omien kuntien diabetesvastaanotoille seurantaan, kunhan koronasta on selvitty ja pumppuhoidon osaaminen on varmistettu Keusotessa, Salokangas sanoo.

Honkasalon mukaan diabetestyöryhmä koottiin Keusoteen liityttäessä, mutta sen työ ei ollut edes päässyt alkuun, kun ensimmäisenä toimenpiteenä insuliinipumppuhoidot Keusotessa oli päätetty lopettaa.

– Keusoten johdolla on kova tarve näyttää, että he kykenevät tuottamaan palvelut edullisesti. Yksi keino on siirtää kaikki vähänkään erikoissairaanhoitoon viittaavat hoidot pois itseltään.

Honkasalo toivoo diabeetikoille mahdollisimman hyvää hoitoa jatkossakin.

– Uusia hyviä työntekijöitä tulee tilalle, mutta oli lyhytnäköistä päästää ja kannustaa puolet kokeneista työntekijöistä lähtemään.