Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärveläiset maailmalla | ”Yksi hienoimmista kokemuksista” – Iida Lehto muutti Sveitsiin

Nurmijärveläiset maailmalla: Iida Lehto asuu Sveitsissä.

– Kotikuntani on ollut Nurmijärvellä suuren osan elämääni – muutin vuonna 2000 perheeni kanssa Klaukkalaan, mistä siirryimme Rajamäelle ja lopulta Nurmijärven kirkonkylälle, missä myös aloitin koulun Maaniitun koulussa, 23-vuotias Iida Lehto sanoo.

Tässä välissä hän ehti asua perheineen Sveitsissä viisi vuotta, mutta he palasivat Klaukkalaan 2013, missä Lehdon perhe yhä asuu.

– Vaikka tällä hetkellä opiskelen ulkomailla, palaan silti usein Klaukkalaan perheeni luo käymään. Nurmijärvi on aina ollut koti minne palata ja on ollut kiinnostavaa nähdä, miten kunta on kehittynyt viimeisten 20 vuoden ajan, Lehto sanoo.

Lukion hän kävi Helsingissä Ressun lukiossa, missä hän suoritti International Baccalaureate (IB) -tutkinnon, ajatuksena jo silloin, että hän haluaa lähteä ulkomaille opiskelemaan.

– Valmistuin 2016, jolloin sain opiskelupaikan kanditutkintoon Exeterin yliopistosta Englannista, jolloin muutin ensimmäisen kerran yksin ulkomaille.

Neljä vuotta myöhemmin hän lähti uuteen seikkailuun päästessään opiskelemaan maisteria ympäristötutkimuksesta ja kestävästä kehityksestä Geneveen, Sveitsiin (The Graduate Institute of International and Development Studies).

Olen todella kiitollinen.

– Nuorena asuin perheeni kanssa Sveitsin saksankielisellä alueella, joten Geneve ranskankielisenä alueena oli jotain aivan uutta. Halusin kuitenkin Geneveen juuri sen takia, että se toisi uusia haasteita ja mahdollisuuksia seuraavalle polulle.

The Graduate Institute ja Geneven kansanvälinen työympäristö monien organisaatioiden ja järjestöjen kera ovat avanneet Lehdolle paljon mahdollisuuksia varsinkin kestävän kehityksen alalla.

Tällä hetkellä hän työskentelee opiskelujen ohessa viestinnän assistenttina Graduate Instituutin ympäristötutkimuskeskuksessa.

– Viime vuoden ajan pääsin myös toimimaan Instituutin ympäristökomitean (opiskelijajärjestön) viestintävastaavana ja järjestämään heidän kanssaan 2021 maaliskuussa Geneven vuosittaisen kestävän kehityksen viikon (”Sustainability Week ’21”).

Ehkä yksi hienoimmista kokemuksista opiskelujen lomassa oli kuitenkin 2021 syksyllä, kun Lehto valittiin Suomen nuorisodelegaatiksi pre-COP26 Youth4Climate -kokoukseen, jolloin hän pääsi matkustamaan Milanoon ja osallistumaan ilmastoneuvotteluihin.

Päivät Genevessä kuluvat usein luennoilla, kirjastossa, viikoittaisella kauppareissulla Lidliin, kavereiden luona kahvittelulla ja peli-iltoina kotona.

– Arki on hyvin samanlaista joka paikassa, missä olen päässyt asumaan. Eroa kuitenkin löytyy siinä, että keväällä ja kesällä voi pitää työtauon pulahtamalla Geneven järveen, mennä patikoimaan viikonloppuisin läheiselle Mont Salève -vuorelle tai maistelemaan juustoa ja viiniä läheisille maalaismaisemissa oleville viinitarhoille.

– Onhan ne aivan ainutlaatuisia kokemuksia, mistä olen todella kiitollinen ja tulen varmasti arvostamaan myös tulevaisuudessa, hän sanoo.

Varmoja suunnitelmia opiskelun jälkeiselle elämälle hän ei ole vielä tehnyt.

– Vaikka pidän Genevessä asumisesta, saatan palata ainakin hetkellisesti Suomeen syksyllä ja katsoa minne seuraava polku vie.