Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näiden koirarotujen hinnat kohonneet meillä eniten – Ruotsissa huima nousu Suomeen verrattuna

Koirabuumi on nostanut Suomessa koirien hintaa, mutta maltillisemmin kuin Ruotsissa. Suomessa suosittujen rotujen ostohinnat ovat nousseet 10–30 prosenttia viimeisten neljän vuoden aikana. Ruotsissa hinnat ovat samassa ajassa nousseet jopa 50 prosenttia, kertoo Agria eläinvakuutus tiedotteessaan.

Suomessa Agria eläinvakuutuksen tilastojen mukaan eniten ovat nousseet monirotuisten koirien hinnat, noin 32 prosenttia. Ruotsin Agria djurförsäkringin tilastojen mukaan siellä monirotuisesta joutui viime vuonna pulittamaan jopa 93 prosenttia enemmän kruunuja kuin neljä vuotta aikaisemmin.

Tiedotteessa huomautetaan, monirotuisten koirien hinnoissa on suuria eroja. Joukossa on monenlaisia koiria, kuten vahinkopentuja, rescue-koiria ja lähes puhdasrotuisia koiria, jotka kuitenkin myydään monirotuisina. Monirotuisten koirien listassa ei ole mukana roturisteytyksiä, kuten labradoodleja.

Suomessa eläimiin erikoistuneen vakuutusyhtiön tilastojen mukaan chihuahuoiden hinnat ovat nousseet neljässä vuodessa reilut 20 prosenttia. Jackrussellinterriereiden, rottweilereiden, labradorinnoutajien ja bordercollieiden sen sijaan noin 10 prosenttia.

Ruotsissa eläimiin erikoistuneen vakuutusyhtiön tilastot kertovat, että monien suosittujen rotujen hankintahinnat ovat nousseet 30–60 prosenttia neljässä vuodessa. Muun muassa chihuahuoiden ja jackrussellinterriereiden hankintahinnat ovat nousseet siellä yli 50 prosenttia. Rottweilereiden, labradorinnoutajien ja bordercollieidenkin yli 40 prosenttia.

– Suomessa koirankasvatus on hyvissä kantimissa. Vaikka kysyntä on voimakkaasti kasvanutkin koronavuosina, yhtä jyrkkää hintabuumia kuin Ruotsissa ei onneksi ole nähtävissä, sanoo Agria eläinvakuutuksen maajohtaja Anna Linder.

Suomen Kennelliittoon rekisteröitiin toisena koronavuonna koiria lähes kahdeksan prosenttia enemmän kuin vuonna 2020. Koiranpentuja rekisteröitiin viime vuonna yhteensä 52 771.

Koirabuumi jatkui vahvana, koska edellisenä vuonna rekisteröintejä oli yhteensä 48 895. Rekisteröintejä tehtiin 7,9 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019.

– Toki tämä koirabuumi on tuonut erilaisia mix-yhdistelmiä, joissa kahdella erirotuisella koiralla on tehty pentue, joka on nimetty uudeksi ”roduksi”. Näillä pentueilla hinnat ovat kohonneet muita huomattavammin. Kyse on monesti erilaisista pienikokoisista roduista, kertoo Suomen Kennelliiton kasvattajatoimikunnan puheenjohtaja Vesa Lehtonen.

Tilastot perustuvat Ruotsissa Agria djurförsäkringissä vuosina 2018–2021 vakuutettuihin koiriin. Suomen osalta tilastot perustuvat Agria eläinvakuutuksessa vuosina 2018–2021 vakuutettuihin koiriin, jotka on vakuutettu alle 1 vuoden ikäisenä ja joilla on henkivakuutus.