Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Petri Vaulamo: Olisi hyvä, jos vielä keskusteltaisiin siitä, voisiko Nurmijärven Vesi olla oma yhtiö

Kunnanhallitus käsitteli viime viikolla esitystä, jossa Nurmijärven Vesi -osakeyhtiö muodostettaisiin Nurmijärven Sähkö Oy:n 100 % omistamaksi tytäryhtiöksi. Lisäksi käsittelyssä oli esitys siitä, että kunta omistajana käynnistää valmistelut Nurmijärven Sähkö Oy:n kaukolämpöliiketoiminnan yhtiöittämiseksi ja kaukolämpöyhtiön vähemmistöosuuden myymiseksi.

Kunnanhallituksessa näiden kummankin asian hylkäämistä esitti Maiju Tapiolinna (ps). Lopulta kunnanhallitus päätti yksimielisesti esittää ensi maanantaina 28.2. kokoontuvalle valtuustolle, että näitä muutoksia ei tehdä.

– Näen, että tässä olisi menty kuntalaisten etua vastaan. Me aprikoimme asiaa hyvin tarkasti ja kuuntelimme niin Nurmijärven Veden kuin Sähkönkin kommentteja sekä luottamushenkilöitämme molemmissa instansseissa, sanoo Tapiolinna.

Hän toteaa, että kaukolämmön myymisessä pois ei ole järkeä, koska samalla luovuttaisiin sen kautta saatavasta voitosta.

– Sähköyhtiön hallituskaan ei innostunut tähän muutokseen. Emme näe siinä mitään järkeä, että lähdetään lypsävää lehmää myymään.

– Jos puolestaan vesi olisi yhtiöitetty, se olisi aiheuttanut sen tilanteen, että sitä olisi helpompi lähteä myymään sähköyhtiöön liitettynä.

Näen, että tässä olisi menty kuntalaisten etua vastaan.

Maiju Tapiolinna

Tapiolinna korostaa sitä, että jo kuntalaisten turvallisuuden kannalta vedenjakelun pitää olla omissa käsissä.

Vesi- ja sähkölaitoksen yhdistäminen on Maiju Tapiolinnan mielestä väärä tapa rahoittaa kuntataloutta.

– Se tehdään ainoastaan hetkellisesti ja kertaluonteisesti. En ole myöskään varma ollaanko siinä harmaalla alueella? Meillä on monia muita tapoja hankkia rahaa kunnan kassaan.

– Jos halutaan investointeja rahoittaa, niin silloin pitää myydä tyhjiä kiinteistöjä ja pistää kaavoitukseen vauhtia, jotta saadaan houkuteltua tänne lisää suuria yrityksiä sekä veronmaksukykyisiä kuntalaisia.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Petri Vaulamo (kok) toteaa, että sähkö- ja vesilaitosten yhdistymisestä ei kunnanhallituksessa löydetty riittävästi synergiahyötyjä.

– Siitä oltiin aika yksimielisiä, että hyödyt eivät olisi riittäviä. Tiettyjä hallinnollisia hyötyjä voisi tulla, mutta niitä ei koettu merkittäviksi. Sen takia päätös oli niin yksimielinen.

Vaulamo toivoo kuitenkin, että keskustelu jatkuisi.

– Olisi hyvä, jos vielä keskusteltaisiin siitä, voisiko vesi olla oma yhtiö. Vesilaitoksen johtokunta näki sen mahdollisena lausunnossaan. Sen vuoksi toivon, että ryhmät kävisivät siitä vielä keskustelua.

Kaukolämmöstä Petri Vaulamo toteaa, että se on kannattavaa liiketoimintaa ja tuo hyvää kassavirtaa.

– Sähköyhtiö on merkittävä kunnalle. Se on vähän tunneasiakin nurmijärveläisille, koska oman sähköyhtiön historia on niin pitkä.

– Aika pitkälle me noudatettiin sähköyhtiön lausuntoa ja siitä tulevia fiiliksiä.

Hän arvelee, että konserniselvitykseen saattaa olla vielä syytä palata, koska kyse on isoista asioista.

– Konserniselvitys käynnistettiin vuonna 2020. Keväällä 2021 oli kilpailutus ja sen pohjalta katsotaan millaiset omistajaohjauksen mahdollisuudet ovat. Valtuustolla on ollut aika monta työpajaa ja seminaaria, joissa näitä on käyty läpi. Se on mielestäni hyvä, koska tiedetään, että kunnan velkataakka on aika merkittävä.

– Uuden soteratkaisun kautta nähdään lähitulevaisuudessa mikä meidän oikea velka- ja verotulomäärä on.