Terveys: Klaukkalalaiselle klinikalle lemmikkinsä tuoneista asiakkaista harva on kysynyt asiasta. Hengitystieoireiluja on kissoilla ja koirilla ollut.
Viime vuoden lopulla uutisoitiin laajasti Suomen ensimmäisestä kissalla havaitusta Covid-19-koronatartunnasta.
Ruokaviraston laboratoriotutkimuksissa varmistui, että suomalaiskissa toden totta kantoi samaa SARS-CoV-2-virusta, joka aiheuttaa ihmisissä Covid-19-taudin.
Ruokaviraston mukaan SARS-CoV-2-viruksen tarttuminen lemmikkieläimiin on tämänhetkisen tiedon perusteella hyvin harvinaista. Tartunnoilla ei myöskään vaikuta olevan merkitystä Covid-19-taudin leviämisessä.
– Meillä on Suomessa todettu yksi kissa ja yksi koira koronapositiivisiksi. Kissalla kyse oli delta-variantista, koiran kohdalla virusvariantti ei ole vielä tiedossa, kertoo osastonjohtaja Terhi Laaksonen Ruokaviraston eläinten terveyden ja hyvinvoinnin osastolta.
Laaksosen mukaan korona voi periaatteessa tarttua myös ihmisestä eläimeen. Säännöllistä SARS-CoV-2-virustartuntojen seurantaa tehdään Suomessa kuitenkin vain turkiseläimille.
– On mahdollista, että lemmikkieläimille on tullut lieväoireisia tartuntoja, joita ei ole laboratoriokokeilla todennettu. Näitä tartuntoja ei kuitenkaan tällä hetkellä seurata.
Kissoilla ja koirilla on ajoittain havaittu hengitystieoireilua.
– Seuraeläinten, kuten kissojen ja koirien, koronatartuntoja voidaan tutkia, jos hoitava eläinlääkäri ja eläimen omistaja niin haluavat.
– Näkisin, että se on tarpeen vain erityistilanteissa, Laaksonen toteaa.
Eläinlääkäriasema Taikatassussa Klaukkalassa ei ole tehty koronahavaintoja.
– Meidän klinikalla ei ole havaittu Covid-19-tartuntoja potilailla. Asiakkaat ovat kyselleet asiasta hyvin harvoin, kertoo eläinlääkäri Jonnariina Pulli.
– Kissoilla ja koirilla on ajoittain havaittu hengitystieoireilua. Koirilla esiintyy suhteellisen harvoin nuhaa, yleensä oireilu on yskää. Kissoilla on useammin nuhaa.
Jonnariina Pullin mukaan taustalla saattaa olla esimerkiksi virus- tai bakteeritartunta, hammasongelmaa tai vaikkapa vierasesine nenänielussa.
– Oireileva lemmikin omistajan kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin, jotta voidaan arvioida hoidon tai tutkimusten tarve yksilöllisesti tapauksesta riippuen.
Eläinsuojelukeskus ja lemmikkihoitola Onnentassussa Riihimäellä Covid-19-tartunnat eivät ole nousseet puheeksi.
– Yhtään tapausta ei ole tullut vastaan. Ilmiö ei kyllä näy meillä millään tavalla, toteaa vastaava eläintenhoitaja Susanna Hellevaara.
Uudet löytöeläimet sijoitetaan Onnentassussa aina omiin tiloihinsa, jotta mahdolliset sairaudet tai loiset eivät tarttuisi muihin keskuksen asukkeihin.
– Se on käytännössä karanteeni. Löytöeläinpuolella on omat hoitotarvikkeensa ja tavaransa, joita ei tuoda muihin tiloihin, Hellevaara kertoo.
Eläinlääkäri käy paikalla keskiviikkoisin. Tarvittaessa käytetään päivystyspalveluita.