Ulkoministeriö kehottaa välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle ja Valko-Venäjälle. Ministeriö päivitti näitä maita koskevat matkustussuositukset sunnuntaina. Lisäksi ulkoministeriö kehottaa nyt välttämään tarpeetonta matkustamista Moldovaan.
Syynä uusille suosituksille on Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sen aiheuttama epävakaus.
Venäjällä ulkoministeriö kehottaa poistumaan välittömästi Ukrainan-vastaisen rajan vyöhykkeeltä eli Belgorodin, Voronezhin ja Rostovin alueilta. Näillä Ukrainan Luhanskin ja Donetskin vastaisilla alueilla turvallisuustilanne on ministeriön mukaan heikentynyt.
Lisäksi Venäjällä on ministeriön mukaan nyt syytä noudattaa erityistä varovaisuutta liikenteessä, metrossa, rautatieasemilla ja lentokentillä. Riski Suomen ja Venäjän välisen sekä Venäjän sisäisen liikenteen häiriöihin on ministeriön mukaan kasvanut.
Venäjällä riskinä on nyt myös se, että pakotteiden vuoksi kansainvälinen rahansiirto voi vaikeutua. Tämä voi ministeriön mukaan tehdä mahdottomaksi esimerkiksi ulkomaalaisilla maksukorteilla maksamisen tai käteisen rahan nostamisen pankkiautomaateista.
Mielenosoituksia pitää välttää, passista ja arvoesineistä pitää erityistä huolta. Mielenosoitusten lähistöltä on syytä poistua, jotta ei väentungoksessa joudu niihin tai niiden seurauksiin osalliseksi.
Ministeriö varoittaa kaikkialla Venäjällä olevan terrorismin vaara, joiden mahdollisia kohteita ovat ennen kaikkea julkinen liikenne, rautatie-, metro- ja lentoasemat, ostos- ja viihdekeskukset sekä joukkotapahtumat. Terroriuhan vuoksi Venäjä on tiukentanut turvatoimiaan, mikä saattaa pidentää turvatarkastusaikoja.
Jos ongelmia tulee, ministeriö kehottaa toimimaan viranomaisten ohjeiden mukaan.
Valko-Venäjällä olevien suomalaisten tilanne on tällä hetkellä erittäin tukala, matkustustiedotteesta ilmenee.
Lentoliikenne maahan ja maasta pois on merkittävästi vähentynyt, sillä EU on suosittanut alueensa lentoyhtiöitä välttämään lentämistä Valko-Venäjän ilmatilassa. Finnair noudattaa tätä suositusta ja Suomi on perunut maan lentoyhtiön Belavian liikenneluvan Suomeen. Lentoreittejä saattaa ulkoministeriön mukaan vielä järjestyä esimerkiksi Istanbulin kautta. Venäjän kautta poistumista hankaloittaa se, että vaikka vain vaihtaisi konetta Venäjän lentokentällä, pitää hankkia kauttakulkuviisumi.
Jos lentäminen ei onnistu, Valko-Venäjältä on vaikea poistua, sillä ulkomaalaiset eivät voi poistua maantie- ja rautatieliikenteen raja-asemien kautta ilman maastapoistumisviisumia.
Suomella ei ole Valko-Venäjällä edustustoa, vaan lähin on Liettuassa.
Maassa olevia suomalaisia ministeriö kehottaa seuraamaan edustuston ja ulkoministeriön tiedotuskanavia.
Valko-Venäjän turvallisuustilanne on ulkoministeriön mukaan kiristynyt edelleen. Tilanne on arvaamaton ja voi muuttua nopeasti.
Moldovaan ulkoministeriö suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista, koska lähialueen kiristynyt tilanne voi heijastua myös Moldovaan ja hankaloittaa liikkumista.
Tällä hetkellä ministeriö ei suosittele lainkaan matkustamaan Transnistriaan, koska alue on irrottautunut Moldovan keskusvallan alaisuudesta ja alueen turvallisuustilanteen kehitys on vaikeasti ennustettavissa.
Transnistrian alueelle matkustaneilla on ministeriön mukaan ollut vaikeuksia alueen viranomaisten kanssa. Ulkomaalaisilta voidaan periä mielivaltaisia erilaisia tekaistuja maksuja, kuten rajanylitys- ja rekisteröintimaksuja. Autolla liikkuville saatetaan ilman todellisia perusteita antaa sakkoja.
Transnistrian alueelle saavuttaessa tulee rekisteröityä. Rekisteröitymiskaavakkeesta tulee säilyttää kopio, joka annetaan rajaviranomaisille Transnistrian alueelta poistuttaessa. Ulkomaalaisen tulee maksaa erillinen vakuutus- ja vinjettimaksu heidän matkustaessaan autolla Transnistrian alueella.
Transnistriasta Moldovaan saavuttaessa pitää rekisteröityä 72 tunnin sisällä saapumisesta.