Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainan tilanne ei toistaiseksi näy paikallistoiminnassa – "Maakuntakomppanialla on kertausharjoituksia normaalistikin usein"

Reserviläiset: Nurmijärven Reserviläiset ry on palkittu useana vuonna Uudenmaan piirin toiminnaltaan vilkkaimpana osastona.

Ukrainan tilanne herättää huolta myös Suomessa. Myös Nurmijärven reserviläiset ovat tilanteesta henkilökohtaisesti huolissaan. Ukrainan tilanne ei kuitenkaan näy toistaiseksi paikallistoiminnassa.

—Maakuntakomppaniaan kuuluvilla jäsenillämme on kertausharjoituksia normaalistikin usein, Nurmijärven Reserviläiset ry:n puheenjohtaja Jarmo Wilkman kertoo.

Wilkman toteaa presidentti Vladimir Putinin testailevan nyt rajoja.

—Hän kokeilee, miten pitkälle voi mennä. Samaan aikaan käynnissä on informaatiosota niin Ukrainan kuin Venäjän puolelta. Lisäksi omaa informaatiosotaansa käyvät Ukrainan separatistit, jotka eivät ole ehkä Venäjänkään komennossa. Myös Yhdysvallat on mukana informaatiosodassa.

Wilkmanin mukaan nyt tiedotetaan puolin ja toisin esimerkiksi joukkojen määristä.

—Sehän siitä tekee huolestuttavan, kun tilannekuvat eivät ole yhteneväisiä. On hankalaa luoda kokonaiskuvaa, mitä Ukrainassa tapahtuu.

Wilkman ei ainakaan loppuviikolla tehdyssä haastattelussa uskonut, että Suomea kohtaan kohdistuu uhkaa.

—Pakolaisliikettä voi tulla, mutta sekin suuntautunee pääosin Keski-Eurooppaan.

Wilkman taustoittaa levottomuuksien alkaneen vuonna 2014. Tilanne oli jo silloin vaarallinen. Levottomuudet jatkuivat Itä-Ukrainassa vuosia, ja Venäjä valloitti osan Krimin niemimaasta.

—Balkan oli Euroopan ruutitynnyri jo 1900-luvun vaihteessa. Tilanne on yhä ratkaisematta. Siellä on erilaisia kansallisuuksia, eivätkä rajat mene kansalaisuuden, vaan erilaisten sopimusten mukaan.

—Odotan, että tilanne laukeaa diplomaattista tietä, tai sitten jää paikoilleen ratkaisutta, Wilkman analysoi loppuviikosta.

Jarmo Wilkmanin mukaan Puolustusvoimat, Maanpuolustuskoulutus MPK eikä Nurmijärven kunnan Alueellinen varautumiskeskus AVAK ole antaneet vielä sellaista viestiä reserviläisille, että pitäisi reagoida.

Siviilipuolen asiat, kuten liikenteenohjaus, ovat reserviläisillä toistaiseksi enemmän työn alla.

Kiinnostavaa on, että koko maassa reserviläisliittojen jäsenmäärä on lisääntynyt reilusti nyt noin kaksi kuukautta kestäneen Ukrainan konfliktin aikana. Nurmijärven osaston jäsenmäärä kasvaa tasaista tahtia.

Nurmijärven Reserviläiset ry:n jäsenmäärä on noin 340 ja Nurmijärven Reserviupseerikerho ry:n noin 150. Yhdistykset ovat toimineen yhdessä jo yli 50 vuotta ja näkyvät yleisölle yhtenäisenä ryhmänä.

Nurmijärven Reserviläiset ry on palkittu useana vuonna Uudenmaan piirin toiminnaltaan vilkkaimpana osastona.

Toimintaa onkin paljon. Wilkman luettelee esimerkkeinä viikoittaiset lenkkisaunat, lentopallon sekä monipuoliset ammuntaharrastusmahdollisuudet.

Keväällä tiedossa on mm. avoimet Cooperin testit ja UKK kävelytesti. Reserviläiskuoro laulaa aktiivisesti juhlissa. Järjestö on tavannut muistaa ikävuosien karttuessa omia sekä piirin jäseniä.

Reserviläiset ovat tuttu näky seurakunnan juhlapyhissä.

—Myös perinneluennot jäsenille alkavat jälleen. Kiinnostuneet ovat tervetulleita tutustumaan tapahtumiin.