Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Museokohteiden lipputulot lähes ennallaan – korona verotti ilmaiskävijöitä ja koululaisryhmiä

Nurmijärven museokohteissa kävi viime vuonna 7 496 vierailijaa. Heistä maksaneiden kävijöiden määrä oli 2 628, samaa tasoa kuin koronaa edeltävinä aikoina.

Museokorttilaisten osuus maksaneista oli 39 prosenttia. Nämä tiedot selviävät Nurmijärven museon vuoden 2021 toimintakertomuksesta.

– Museokäyntien osalta korona ei aiheuttanut lipputuloihin viime vuonna juurikaan notkahdusta, toteaa museojohtaja Leena Koskela.

Vuonna 2020 kävijöitä oli kaikkiaan 5 800. Vaikka kävijöiden kokonaismäärä näyttää jonkin verran nousseen, vielä ei olla lähelläkään koronaa edeltäviä lukuja. Vuonna 2019 Nurmijärven museokohteissa kävi 15 723 vierasta.

Kokonaiskävijämäärään vaikutti viime vuonna se, että ilmaiskävijöiden ja koululaisryhmien käynnit jäivät vähäisiksi. Esimerkiksi Taaborin toimintapäivät, joka ovat suurin Nurmijärven museon järjestämä tapahtuma, jäi viime vuonna koronarajoitusten vuoksi kokonaan pitämättä.

Myös Taaborilla pidettyjen muiden tapahtumien kävijämäärät pienenivät, ja se vaikutti museokävijöiden määrään.

Vuonna 2021 Galleria Villessä Kirkonkylällä ja Galleria Toivossa Klaukkalassa ei järjestetty lainkaan vaihtuvia näyttelyitä.

Viime vuonna Aleksis Kiven kodissa vieraili 2 726 henkilöä, Taaborinvuoren museoissa 2 555 henkilöä, Nukarin koulumuseossa 184 henkilöä sekä Tehdas- ja alkoholimuseo Rajamäen Ryypissä 2 031 henkilöä.

Nyt suunnataan kohti tulevaa. Vaihtuvat näyttelyt Galleria Toivossa ovat jo käynnissä. Galleria Villessä ne ovat katkolla pääkirjaston remontin vuoksi.

Myös Taaborin toimintapäiviä valmistellaan parhaillaan.

– Nyt on toiveikkaampi ajatus siitä, ettei rajoituksia enää tulisi ja että ihmiset uskaltautuisivat lähtemään museoihin ja näyttelyihin. Nähtäväksi jää, kuinka korona-aika on muuttanut ihmisten käyttäytymistä ja jäävätkö museoiden kävijämäärät pysyvästi koronaa edeltävää aikaa vähäisemmiksi, museojohtaja Koskela pohtii.