Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sota toi Suomessa pintaan ikävän ilmiön, joka pahentaa monen ukrainalaisen piinaa – Ukrainalaissyntyinen Viktor, 36: "Melkein sama kuin mitä Putin tekee"

Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat tuoneet esiin ikävän ilmiön: venäjää puhuvat saavat osakseen vihamielistä käytöstä. Esimerkiksi helsinkiläisessä Blinit-ravintolassa henkilökunta on kohdannut aggressioita ja russofobiaa – vaikka he ovat ukrainalaisia.

– Sukulaiseni ovat nyt sota-alueella, tankit ajavat kaupungin kadulla. Vaimoni on neljännesukrainalainen, varttui Venäjällä. Hänen sukulaisensa asuvat Harkovassa, jota nyt pommitetaan. Kaikki työntekijämme ovat joko alun perin Ukrainasta tai heillä on sukulaisia ​​ja ystäviä Ukrainassa. Pyydämme teitä vilpittömästi olemaan pahentamatta tätä painajaismaista tilannetta ääriliikkeiden ja russofobian ilmenemismuodoilla, Blinitin Facebook-päivityksessä sanotaan.

Myös turkulainen Viktor Bilishenko kertoo, että hänen läheisensä ovat saaneet osakseen ilkeitä kommentteja. Itse hän on huomannut vihaisia katseita puhuessaan äitinsä kanssa venäjää puhelimessa – vaikka Bilishenkokin on kotoisin Ukrainasta.

Bilishenkon mukaan ihmisten suhtautuminen on muuttunut sodan alkamisen jälkeen selvästi negatiivisemmaksi.

– Ilman muuta on. Ennen tätä olen todella harvoin joutunut kohtaamaan russofobian kaltaisia tilanteita, mutta nyt niitä on tullut jonkin verran vastaan. Jos ennen ihmisillä on ollut jotain venäjänkielisiä vastaan, sitä ei ole sillä lailla huomannut. Mutta kun tilanne tuli päälle, nyt he reagoivat.

Kun Bilishenko kirjoitti venäjänkielisiin kohdistuvasta vihasta Facebookissa, hän sai myös ikäviä kommentteja.

– Sellaisia, että sinun venäjänkielisenä kannattaisi nyt olla ihan hiljaa.

36-vuotias Bilishenko on syntynyt Ukrainassa, hänen äitinsä on alun perin kotoisin Venäjältä. Perhe muutti Suomeen vuonna 1996 suomalaissyntyisen isoäidin perässä. Bilishenko itse toteaa olevansa Suomen kansalainen, Suomen reservin upseeri, rakennusalan yrittäjä ja junioreiden jalkapallojoukkueen valmentaja.

– Olen maksanut verojen muodossa myös takaisin valtiolle kaikista etuuksista ja palveluista, joita olen saanut valtiolta ilmaiseksi, hän kirjoittaa päivityksessään.

Olisi tärkeää ymmärtää, että sota ei ole Suomessa asuvien venäjänkielisten syytä, Viktor Bilishenko sanoo.

– Kyse ei ole siitä, että venäläiset alkoivat sotimaan ukrainalaisia vastaan, vaan siitä, että yksi täysin päästä seonnut diktaattori päätti, että haluakin laajentaa oma hiekkalaatikkoa kun 1/8 maapallon pinta-alasta ei riitä, Bilishenko kirjoittaa päivityksessään.

Hän huomauttaa, että suomalaisella kadulla venäjää puhuva hyvin todennäköisesti vastustaa presidentti Vladimir Putinin toimia Ukrainassa.

– Täällä asuvat ihmiset ovat ensimmäisiä, jotka vastustavat sitä, mitä Venäjällä tapahtui. Suuri osa venäläisistäkin vastustaa sotaa. Esimerkiksi parhaan ystäväni kaverit Moskovassa ovat yhtä järkyttyneitä sodasta kuin muutkin.

Bilishenko on itsekin viettänyt paljon aikaa Venäjällä, koska hänen entinen vaimonsa on syntynyt siellä.

– Suomessa saamme nähdä, millainen on hyvinvointivaltio: asiat toimivat, on terveydenhuolto, on sitä ja tätä. Verrattuna Venäjään tämä on täydellinen valtio ja erittäin hyvä paikka asua. Täällä olevat venäläiset ovat juuri niitä, jotka Putinia ja Venäjän hallintoa vastustavat.

On hyvin ongelmallista luokitella ihmisiä heidän syntyperänsä tai äidinkielensä mukaan, Viktor Bilishenko toteaa.

– Sehän on melkein sama kuin mitä Putin tekee. Putinin tekosyyhän on se, että he lähtevät suojaamaan venäjänkielisiä Ukrainaan.

Myös esimerkiksi toiminnanjohtaja Maria Mekri Safer Globe -ajatushautomostamuistuttaa Facebook-kirjoituksessaan, että vihan kohdistaminen tavallisiin venäläisiin tukee Putinin propagandaa: Putinin luomassa maailmankuvassa länsimaat ja länsimaalaiset vihaavat venäläisiä ja siksi heidän pitää puolustautua.

Hyökkäyksen kohteeksi joutuminen on järkyttänyt ukrainalaisia Viktor Bilishenkon mukaan siksikin, että venäläiset ja ukrainalaiset ovat monella tapaa hyvin samanlaisia.

– Olemme aina olleet veljeskansoja. Kukaan ei koskaan olisi voinut uskoa, että Ukrainan ja Venäjän välille tulisi joku konflikti. Kaikki ajattelivat, että olemme ystäviä.

Bilishenkon omat ukrainalaiset sukulaiset asuvat maan keskiosassa, jossa ei tällä hetkellä sodita. Se on rauhoittanut häntä.

– Tilanne voi kuitenkin mennä mihin vain. Olen tosi huolissani.