Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aluevaltuusto aloitti Hyvinkäällä henkilövalinnoilla ja äänestyksillä

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto aloitti kautensa järjestäytymiskokouksella Hyvinkään Sveitsissä.

Reijo Tilvis Mäntsälästä avasi kokouksen vanhimpana aluevaltuutettuna.

– Venäjän hyökkäys Ukrainaan on asettanut maailman uuteen tilanteeseen, mutta tämä kokous on silti historiallinen, Tilvis totesi.

Valtuusto valitsi puheenjohtajaksi Eemeli Peltosen (sd) Järvenpäästä. Puheenjohtajistoon valittiin peräti kolme varapuheenjohtajaa. Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi tuli Arto Järvinen (ps) Hyvinkäältä, toiseksi Kalle Ikkelä (kok) Tuusulasta ja kolmanneksi Tuija Reinikainen (sit.) Tuusulasta.

Peltonen korosti valtuuston tiedonsaannin tärkeyttä.

– Tämä on erityisen tärkeää valtuuston aloittaessa. Iltakouluja tullaan järjestämään ennen valtuuston kokousta tarvittaessa, Peltonen sanoi.

Tämä kokous on historiallinen

Reijo Tilvis

Peltonen näki valtuustotyöskentelylle kaksi tärkeää vaatimusta.

– Ne ovat kyky yhteistyöhön ja kyky nähdä asiat koko Keski-Uudenmaan kannalta. Valtuustosta ei saa tulla kunnallisten näkemysten temmellyskenttää, Peltonen sanoi.

Esimerkkinä tästä kokoukset pidetään paikkakuntaa vaihtaen. Tämän kevään kokouspaikka on Hyvinkää, ensi syksyn Järvenpää ja ensi kevään Mäntsälä.

Puheenjohtajistovalinnan jälkeen aluevaltuusto viilasi hyvinvointialueen hallintosääntöä. Siihen tuli 17 muutosesitystä.

Hallintosääntöehdotusta moitittiin muutamassa puheenvuorossa viranhaltijalähtöiseksi ja valtuutettujen roolia vähätteleväksi.

Perussuomalaiset esittivät kokouspalkkioiden puolittamista esitetystä.

– Perusteluna tähän on ennen kaikkea tiukka taloustilanne, joka jatkuu Keusoten ajoilta, Mari Valve Pornaisista perusteli.

Äänestyksessä kokouspalkkioiden puolittaminen hävisi äänin 56-12. Perussuomalaiset jäivät lähes yksin esityksen taakse.

Hallituksen puheenjohtajan tehtävän osa- tai kokopäiväisyys hyväksyttiin äänin 45-24. Perussuomalaiset olivat esittäneet, että puheenjohtaja ei olisi voinut olla osa- tai kokopäiväinen.