Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainan sodasta ei suurtahuolta oppilaiden keskuudessa – vanhempien syytä seurata lastensa somen käyttöä

Soittokierros nurmijärveläiskouluille kertoo, ettei Ukrainan sota ole toistaiseksi aiheuttanut kovin suurta huolta oppilaiden keskuudessa. Kouluilla on käytössä opetushallituksen ohjeistus siitä, kuinka asiaa tulee koulussa käsitellä.

– Opetushallituksen antamat ohjeet asian käsittelyyn ovat hyvät. Niissä asiaa on käsitelty monipuolisesti. Kouluja on ohjeistettu siten, että oppilaiden kanssa tulee keskustella asiasta, erityisesti silloin, kun se nousee oppilaiden taholta esille, sanoo sivistysjohtaja Tiina Hirvonen.

– Jos huolet vaivaavat lasta tai nuorta, hänet voidaan ohjata keskustelemaan oppilashuoltohenkilöstön tai muiden koulun aikuisten kanssa asiasta kouluissa, hän jatkaa.

Hirvosen tietoon ei ole tullut, että kouluilla olisi noussut tilanteeseen liittyen esille jotakin erityisen huolestuttavaa.

– Varmasti Ukrainan sota mietityttää oppilaita, ja opettajat ovat ammattilaisia kuuntelemaan lasten huolia. Se, että lapsia kuullaan ja heidän huoliaan seurataan koko ajan, on tärkeää, sanoo klaukkalalaisen Harjulan koulun rehtori Mauri Aalto.

Hänen koulussaan Ukrainan tilanne ei ole herättänyt erityistä akuuttia huolta. Henkilökunnan parissa pohditaan kuitenkin lasten ja nuorten suosiman TikTok -videosovelluksen julkaisemia sisältöjä.

– TikTokissa on hyvin väkivaltaista sotamateriaalia, joka ei ole alakoululaisen ikätasolle sopivaa.

Mauri Aalto

– TikTokissa on hyvin väkivaltaista sotamateriaalia, joka ei ole alakoululaisen ikätasolle sopivaa. Ensisijaisesti on kotien asia seurata ja tarvittaessa puuttua lapsen sosiaalisen median käyttöön, mutta myös koulun, jos ilmenee, että jossain luokassa tai ryhmässä katsotaan näitä väkivaltaisia videoita, Aalto sanoo.

– Emme koulun puolelta ryhdy käsittelemään Ukrainan tilannetta, mutta jos ilmenee, että oppilailla on uhan kokemusta, heille tarjotaan mahdollisuutta käsitellä asiaa, sanoo Nurmijärven Yhteiskoulun rehtori Mikko Jordman.

Hänen mukaansa Nurmijärven Yhteiskoulussa ei ole kerätty vielä oppilaiden kokemuksia.

– Minun käsitykseni kuitenkin on, ettei tämä ole herättänyt suurempaa huolta. Oppilailta, vanhemmilta tai koulun henkilökunnalta ei ole tullut yhtään asiaan liittyvää yhteydenottoa, Jordman sanoo.

Jordmanin mukaan yläkouluikäisille sopivaa uutismateriaalia löytyy Ylen Triplet-uutisista.

Opiskelijahuollolle on Arkadian Yhteislyseon lukion rehtorin Akseli Salmen mukaan jaettu perusohjeet tilanteeseen, jossa Ukrainan sota erityisesti huolestuttaa opiskelijoita. Eri oppiaineiden opettajat kyselevät myös opiskelijoiltaan, millaisia ajatuksia maailmantilanne heissä herättää.

– Uutisvirtaa aiheesta on aika paljon. Annamme opiskelijoille myös sen mahdollisuuden, että koulussa voi keskittyä muuhun, eikä kaikki ole pelkkää Ukrainaa, Salmi sanoo.