Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Monet kuntalaiset ovat lahjoittaneet tarvikkeita sodan keskellä oleville ukrainalaisille – ”Ihmisten halu auttaa tuntuu todella hyvältä”

Apua Ukrainaan: Avustuksia otetaan edelleen vastaan.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tuonut eurooppalaiset yhteen. Monet haluavat auttaa parhaansa mukaan joko keräämällä tarvittavia tarvikkeita sodan jaloissa oleville, lahjoittamalla rahaa ukrainalaisten avuksi tai hakemalla rajan tuntumasta naisia ja lapsia turvaan. Klaukkalalainen Liisa Lamiri on yksi heistä, jotka haluavat auttaa. Hän liittyi Operaatio Toivoon ja vie nyt klaukkalalaisilta saamiaan tarvikkeita Helsinkiin Suomen ukrainalaisten yhdistykselle, josta ne viedään edelleen paikan päälle ja Ukrainan rajan tuntumaan.

– Päällimmäisenä syynä auttamiselle on kristilliset arvot ja lähimmäisen rakkaus. Ukraina on lähellä meitä ja siellä oleville ihmisillä on hätä, Lamiri sanoo.

Viikko sitten hän mietti, miten voisi auttaa menemättä paikan päälle. Häntä itseään on autettu, kun hän on tarvinnut apua, joten tällä kertaa hän halusi antaa apua itse muille. Muun muassa Lähi-idässä ja Afrikassa asunut Lamiri sanoo auttamisen tuntuneen tärkeältä.

– Näin netistä kuinka kaksi suomalaista naista lähtivät hakemaan ukrainalaisia tänne vieden samalla tarvikkeita sinne. Silloin kuulin ensimmäistä kertaa Operaatio Toivosta ja liityin Facebookissa siihen. Ihmisten määrä räjähti parissa päivässä käsiin, Lamiri sanoo.

Ukrainassa tarvitaan tällä hetkellä etenkin ensiaputarvikkeita, retkipatjoja, makuupusseja, kuivamuonaa, taistelureppuja, luotiliivejä, radiopuhelimia, retkikeittimiä, lämpökameroita, vaippoja, äidinmaidonkorviketta, lääkkeitä sekä miesten talvivaatteita.

Lahjoituksia on tuonut Lamirille jo noin 50 kuntalaista.

– Ihmisten halu auttaa tuntuu todella hyvältä, Lamiri sanoo.

Ensi viikon perjantaina Korsisaaren bussi lähtee kohti Ukrainan rajaa. Tarkoituksena on viedä rajalle tarvikkeita ja tuoda bussilastillinen ukrainalaisia Suomeen.

– Aloin pohtia voiko yksi ihminen tehdä mitään auttaakseen. Laitoin Korsisaarelle sähköpostia, ja he olivat heti mukana, bussin kyydissä rajalle matkustava Nurmijärven kunnanvaltuuston jäsen Maiju Tapiolinna (ps.) sanoo.

Hän on organisoinut ukrainalaisten haun nurmijärveläisen Minna Jokisen kanssa. Eri tahot ovat Tapiolinnan mukaan auttaneet matkan kuluissa. Rajalle lähtee yhteensä noin viisi henkilöä.

– Olemme olleet yhteydessä sekä viranomaisiin että rajalla oleviin henkilöihin. Meillä on jo tiedossa muutamien ukrainalaisten nimet, jotka ovat tulossa tänne, hän sanoo.

Tapiolinna muistuttaa, että rajalla on täysi kaaos. Sinne aikovien tulee pitää järki päässä, sillä ihmiset siellä ovat epätoivoisia.

– He eivät välttämättä edes ymmärrä, mihin maahan ovat tulossa. Rajalle ei mennä järjestelemään mitään, vaan kaiken tulee olla valmiina täältä lähdettäessä.

Tapiolinna on sopinut etukäteen osoitteen, josta bussi noutaa noin 45 ihmistä, jotka kuljetetaan Suomeen.

– Tänne päästyämme viemme heidät viranomaisten ohjeiden mukaan pakolaiskeskukseen. Puolasta lähtiessämme ilmoitamme Suomeen tulijoiden nimet ja muut tiedot. Jos joku haluaa lähteä vastaavalle reissulle, se tulee suunnitella huolella. Rajalla käyminen voi olla rankka kokemus, Tapiolinna muistuttaa.

Juttua muokattu 7.3. klo 14:34. Lisätty Minna Jokisen osuus.