Ukrainan kriisi: Nurmijärvellä valmistaudutaan pakolaisten tuloon.
Nurmijärven kunta haluaa kantaa kortensa kekoon ja varautuu vastaanottamaan pakolaisia Ukrainasta. Mahdollisia tiloja on haarukoitu ja avun antoa pohdittu yhteistyössä järjestöjen, kuten SPR:n ja Kotimajoitusverkoston kanssa.
– Tällä hetkellä Nurmijärven kunnassa seurataan tilanteen kehittymistä Migrin kanssa. Kunnan osaava maahanmuuttokoordinaattori vastaa kunnan toiminnasta, Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä sanoo.
Migri vastaa viranomaisena kokonaisuudesta Suomessa, ja kunta tukee Migriä. Mäkelän mukaan on hyvä muistaa, että viranomaisilla on selkeä tehtäväjako tällaisten tilanteiden hoitamisessa.
Nurmijärven alueella on tehty alustavia kartoituksia alustavista majoituspaikoista. Niitä otetaan käyttöön Migrin pyynnöstä. Nurmijärvellä on hyvä valmius auttaa mahdollisia pakolaisia.
Valtakunnallisesti Migrillä on tällä hetkellä 1300 paikkaa suoraan käyttöön otettavaksi. Tähän mennessä noin 60 ukrainalaista on jättänyt turvapaikkahakemuksen.
– Migri koordinoi kokonaisuutta ja kysyy tarvittaessa kunnalta majoitustiloja, mikäli majoituskapasiteettiä Nurmijärvellä tarvitaan, Mäkelä sanoo.
Yksittäiset kuntalaisetkin voivat auttaa.
Outi Mäkelä
Hän muistuttaa, että Nurmijärvellä on varmasti kapasiteettia vastaanottaa suurempiakin ihmismääriä.
– Tässä on hyvä edetä tilanteen ja tarpeen mukaan, yhteistyössä Migrin kanssa. Kuitenkaan nykyisen valtuuston päätöksen mukaisesti kunta ei voi ottaa kuntapaikoille konfliktialueelta tulevia oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita, sillä valtuustopäätökseen on kirjattu päätös ainoastaan kiintiöpakolaisten vastaanotosta. Tulemme viemään valtuuston päätettäväksi esityksen, että kunta voisi jatkossa vastaanottaa myös muita kansainvälistä suojelua saavia henkilöitä ja perheitä, kuten nyt ukrainalaisia, Mäkelä sanoo.
Ukrainalaiset voivat kuitenkin matkustaa Schengen-alueella vapaasti 90 vuorokautta. Tämän jälkeen täytyy hakea oleskelulupaa. Ukrainalaisille voidaan myös myöntää kausityötodistuksia normaalikäytäntöjen mukaan.
Mäkelän mukaan Nurmijärven kunta osoittaa solidaarisuutta ja tukea Ukrainalle. Kunta pohtii tarkoituksenmukaisia ja tehokkaita keinoja auttaa ukrainalaisia Ukrainassa ja sen raja-alueilla kansainvälisten järjestöjen kautta.
– Yksittäiset kuntalaisetkin voivat auttaa ukrainalaisia varmimmin lähettämällä apua heille alueella jo toimivien järjestöjen kautta. Näillä järjestöillä on kokemusta ja asiantuntemusta kriisitehtävistä. Suomessa voi halutessaan olla yhteydessä esimerkiksi SPR:ään, Kirkon Ulkomaanapuun tai UNICEFiin, Mäkelä muistuttaa.
Nurmijärven kunnassa on tehty ensimmäinen kiintiöpakolaisiin liittyvä päätös vuonna 2014, minkä perusteella ensimmäiset kiintiöpakolaiset tulivat kuntaan vuonna 2015. He muuttivat vuokra-asuntoihin Nurmijärvelle – tämä on normaali käytäntö edelleenkin.
Edellisen suuremman turvapaikanhakija-aallon aikana vuonna 2016 Migrin ohjauksesta SPR perusti vastaanottokeskuksen Nurmijärvellä Röykän vanhalle sairaalalle ja Setlementti Kalliola ry perusti vastaanottokeskuksen Nukarille.
– Vastuu vastaanottokeskusten perustamisesta kuuluu Migrille, Mäkelä painottaa.