Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt tuli suositus alaikäisten kolmansista koronarokotuksista: Näiden nuorten kannattaa se ottaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että aiemmin määriteltyihin vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille annetaan kolmas koronarokotus. Se voidaan antaa, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta. Voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille on ohjeistettu jo aikaisemmin tarjoamaan tehosteannoksia, kertoo THL tiedotteessaan.

Tämän lisäksi THL suosittelee, että mahdollisuus kolmanteen rokotukseen tarjotaan myös muille kuin riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille, jos se on tarpeen muusta kuin lääketieteellisistä syystä, esimerkiksi matkustamisen vuoksi. Heilläkin toisesta rokotuksesta tulee olla aikaa vähintään puoli vuotta.

– Lasten ja nuorten tautitaakka on ollut vähäinen koko epidemian ajan ja on pysynyt matalana myös omikronin noustessa valtavirukseksi. Kolmas rokoteannos kuitenkin vahvistaa suojaa omikronin aiheuttamaa koronatautia vastaan, sanoo tiedotteessa THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Lapsilla ja nuorilla kahden rokoteannoksen teho on säilynyt hyvänä vakavia tautimuotoja vastaan. Perussairaudet kuitenkin lisäävät myös lasten ja nuorten riskiä sairastua vakavaan koronavirustautiin.

THL:n suositus perustuu Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR) alaisen alatyöryhmän mietintöön ja KRAR:n lausuntoon lasten rokotuksista.

Koronarokotuksista vastaavat kunnat. Ne kertovat oman aikataulunsa mukaisesti, mistä ja milloin rokotuksen voi saada. Lasten ja nuorten koronarokotuksia järjestetään esimerkiksi kouluterveydenhuollossa ja yleisillä rokotuspisteillä.

Euroopan komissio antoi viikko sitten Euroopan lääkeviraston suosituksesta Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotteelle myyntiluvan 12–17-vuotiaiden kolmansiin rokoteannoksiin.