Väestönsuojat: Olemassa olevista suojista on tehty esimerkiksi kerrostalojen häkkivarastoja ja koulujen musiikkiluokkia.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on laittanut suomalaisetkin miettimään suojautumista. Nurmijärvellä ei ole lainkaan suuria, kallioon louhittuja väestönsuojia.
Nurmijärven kunnan turvallisuuspäällikön Tero Keitaanniemen mukaan muuallakaan Keski-Uudellamaalla ei ole yleisiä väestönsuojia. Silti tietyn kokoisilla kiinteistöillä on velvollisuus tehdä rakennusvaiheessa omat suojatilat.
Olemassa olevista suojista on tehty monesti esimerkiksi kerrostalojen häkkivarastoja ja koulujen musiikkiluokkia. Ne ovat näin tavanomaisessa käytössä olevia tiloja. Tilat on saatava käyttökuntoon 72 tunnissa.
Väestönsuojiksi rakennetut tilat on tyhjennettävä niin, että sinne mahtuu riittävä määrä ihmisiä. Kun vaara on ohi, pääsevät ihmiset suojista ulos.
Neliöitä yhtä ihmistä kohden suojissa on melko vähän.
Asuinrakennuksen koon tulee olla vähintään noin 1 200 kerrosalaneliötä ja teollisuusrakennuksen 1 500 kerrosalaneliötä, ennen kuin väestönsuoja pitää lain mukaan rakentaa. Silloin sellaisia löytyy harvemmin vaikkapa rivitaloyhtiöstä.
Rakennettu, kun lainsäädäntö edellyttänyt.
Ville Könönen
Jos vaaditaan hyvin voimakkaita väestön evakuointeja, niistä vastaa Nurmijärvellä Keski-Uudenmaan pelastuslaitos.
Sen mukaan väestönsuojia Nurmijärvellä on taloyhtiöt mukaan laskien 247. Niissä on suojapaikkoja 14 581 henkilölle.
Nurmijärven kunnan tilakeskuksen päällikkö Ville Könönen kertoo, että kunnan oma väestönsuoja on Nurmijärven terveyskeskuksessa sekä Klaukkalan sosiaali- ja terveysasemalla, muutamilla kouluilla ja virastotaloissa.
Yleiset suojat on tarkoitettu rakennusten käyttäjille.
– Väestönsuojia on rakennettu siitä lähtien, kun lainsäädäntö on sitä edellyttänyt.

Yhteensä kunnan kiinteistöissä on 19 väestönsuojaa. Könönen laskeskelee, ettei yhdelläkään kyläkoululla ole väestönsuojia.
Hän kertoo, että 1 500 neliön velvoitteeseen verraten esimerkiksi Nukarin koulun uudella puolella on noin 400 neliötä, vanhassa osassa saman verran. Valkjärvikin on alle tuhatneliöinen.
Väestönsuojia ei ole Könösen mukaan esimerkiksi Rajamäen, Maaniitun eikä Lukkarin kouluissa.
– Klaukkalan monitoimitalo Monikossa on oma väestönsuoja.
Keitaanniemen mukaan tilanne on ollut vuosikymmeniä sellainen, että väestönsuojan tarve on aika minimaalinen.
Jos taas ydinvoimalassa tapahtuisi onnettomuus, ei silloinkaan mennä välttämättä suojaan, vaan laitetaan kodin tuuletus ja ikkunat kiinni.
Kunnilla on velvollisuus valmiussuunnitelmaan ja varautumiseen.
Valmiussuunnittelu perustuu hyvin paljon valtakunnalliseen turvallisuusstrategiaan. Ne liittyvät valtioneuvoston määrittelemiin uhkamalleihin.