Hyvinvointialueen valtuusto kokoontui ensimmäistä kertaa – "Tässä ollaan uuden edessä"
2
Valtuuston puheenjohtaja on Eemeli Peltonen (sd.) ja hallituksen Helinä Perttu (kok.), molemmat Järvenpäästä. Anton Soinne
Katso isompi kuvaKuntarajat ylittyvät,. Demarien Heta Ravolainen-Rinne Mäntsälästä (vas.), Pirjo Vitikka-Koponen Järvenpäästä ja Arto Lindberg Tuusulasta Anton Soinne
Hyvinvointialue: Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen ensimmäinen kokous oli pitkä, mutta eteni nopeasti. Kokouksen ainoana aiheena oli järjestäytyminen.
Pasi Huuhtanen
| Päivitetty
Hotelli Sveitsin uumenissa Hyvinkäällä oli historian havinaa torstai-iltana. Alakerran saliin kokoontui historian ensimmäinen Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen valtuusto. Kuuden kunnan yhteinen elin johtaa sote- ja pelastusalan järjestämistä Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Mäntsälässä, Nurmijärvellä, Pornaisissa ja Tuusulassa.
Historiallista hetkeä pienensi edeltävällä viikolla alkanut Ukrainan sota, mutta aluevaltuusto aloituksen ainutkertaisuutta se ei poistanut.
Valtuuston puheenjohtajisto kukitettiin. Eemeli Peltonen (sd.), Tuija Reinikainen (sit.), Arto Järvinen (ps.) ja Kalle Ikkelä (kok.) Anton Soinne
Ensimmäisen kokouksen aiheena oli ainoastaan järjestäytyminen. Siinä riitti tekemistä. Hallintosääntöön tehtiin 17 muutosehdotusta.
17 muutosehdotuksen kokous merkitsee pitkää iltaa. Niin oli nytkin, mutta äänestyksistä selvittiin kuitenkin jouhevasti.
Pitkästä äänestysrumbasta selvittiin järjestelmällisesti puhetta johtaneen Eemeli Peltosen (sd) luotsaamana kutakuinkin niin nopeasti kuin se on mahdollista. Kuudelta illalla alkanut kokous loppui ennen kello 22:ta.
Tarja Edrystä tuli aluehallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja. Anton Soinne
Sähköinen äänestysjärjestelmä toimi niin ikään melko hyvin. Kaikkien äänet eivät jostain syystä tulleet järjestelmän läpi, mutta yksi tai kaksi puuttuvaa ääntä saatiin kirjattua nimenhuutoäänestyksen kautta.
Valtuuston kokouksen avannut Keusoten johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen kertasi Keski-Uudenmaan sote-historiaa.
– Täällä käynnistettiin Keski-Uudenmaan sote-hanke vuonna 2015. Se eteni nopeasti ja sote-kuntayhtymän perussopimus solmittiin vuonna 2017, Laitinen-Parkkonen muisteli.
Keusoten tuoma pohja auttaa suuresti nyt, kun ollaan uuden edessä, hyvinvointialueen hallituksen puheenjohtajaksi valittu Helinä Perttu (kok) Järvenpäästä uskoo.
Muutosehdotusten välissä ehdittiin kahvitella. Anton Soinne
– Silti tässä ollaan tosi uuden edessä. Onneksi valtuusto vaikuttaa todella aktiiviselta. Halu lähteä rakentamaan uutta aluetta on käsikosketeltava, Perttu sanoi kokouksen jälkeisenä perjantaina.
Perttu pitää tärkeänä saada kaikki valtuutetut samalle viivalle.
– Joukossa on paljon sellaisia, jotka eivät ole olleet politiikassa mukana tätä ennen. Sitten on myös heitä, joilla on paljon kokemusta jo Keusoten ajalta, Perttu sanoo.
Puheenjohtajiston valinta oli mediatapahtuma myös aluevaltuutetuille Anton Soinne
Moni asia muuttuu hyvinvointialueen tullessa. Näitä ovat esimerkiksi valtion kautta järjestettävä rahoitus ja pelastustoimen mukaantulo sekä oppilashuollon tulo hyvinvointialueen tehtäviin, paljon on myös Keusotesta tuttua. Tuttua on esimerkiksi sama alue sekä pääosa toimintakenttää eli sosiaali- ja terveyspalvelut.