Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yritykset janoavat tietoa pakotteista – "Meneillään oleva kriisi tulee ilman muuta vaikuttamaan"

Vielä eivät puhelimet Keski-Uudenman kehittämiskeskuksessa (Keuke) ole soineet sen enempää kuin normaalitilanteessakaan, mutta siihen on varauduttu.

– Keski-Uudellamaallakin on yrityksiä, jolla on liiketoimintaa Venäjän kanssa ja joiden toimintaan meneillään oleva kriisi tulee ilman muuta vaikuttamaan tai on jo vaikuttanut, Keuken toimitusjohtaja Elina Pekkarinen sanoo. Kaikkiaan Suomessa on noin 2 000 Venäjän-kauppaa tekevää yritystä.

Yritysten Venäjä-kauppa vaikeutuu sekä tavara- että rahaliikenteessä. Ensimmäiset yritykset ovat jo kertoneet rahoituspakotteiden haitoista.

Edellisen kerran Keuke oli ison ja laajan kriisin äärellä kaksi vuotta sitten, kun korona alkoi.

– Silloin kaikki pysähtyi sulkujen takia kuin seinään. Tämäkin kriisi etenee vääjäämättä, mutta ei yhtä nopeasti. Meillä ollaan valmiina neuvomaan ja auttamaan yksittäisiä yrityksiä aivan kuten normistikin missä tahansa kriisitilanteessa.

Keuken sivuilta pääsee eri sivustoille, joille päivitetään tietoa Venäjän vastaisista pakotteista. Linkit vievät Suomen Yrittäjien, Suomalais-Venäläisen kauppakamarin, Keskuskauppakamarin ja Helsingin seudun kauppakamarin sivuille.

Keuken sivuilla linkkejä neuvontasivustoille.

– Kukaan ei tällä hetkellä tiedä varmasti, kuinka laajasti ja millaisin seurauksin pakotteet vaikuttavat yrityksiin.

Suomalais-Venäläinen kauppakamari on aloittanut säännölliset pakoteaiheiset verkkotilaisuudet yhdessä Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) kanssa. Seuraava tapahtuma on torstaina 3. maaliskuuta kello 8–9 ja sitä seuraava maanantaina 7. maaliskuuta. Tilaisuudet ovat avoimia kaikille ja ilmaisia, mutta edellyttävät ennakkoilmoittautumista.

Myöskään Uudenmaan Yrittäjät ei ole saanut tavanomaista enempää yhteydenottoja nyt kuin ennen Venäjä-pakotteita.

– Tällä hetkellä yrittäjien keskustelut tilanteesta ovat samankaltaisia kuin kellä tahansa yksityishenkilöllä, aluejohtaja Petri Ovaska toteaa ja kannustaa yrittäjiä hyödyntämään Suomen Yrittäjien tiistaina avaamaa Kaikki Ukrainasta yrittäjälle -sivustoa. Sivusto on siis sama, jonne myös Keukesta on linkki.