Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämän tärkeän pysäköintisäännön unohtaminen näkyy jo liikenteessä – "Tästä seuraa todella vaarallisia tilanteita"

Vuoden 2020 kesästä lähtien auton on voinut pysäköidä taajamassa kaksisuuntaisella tiellä myös tien vasemmalle puolelle. Uusi pysäköintitapa on lisännyt vaaratilanteita, kertoo Lähitapiola tiedotteessaan.

Kun parkkeeraa tien vasemmalle puolelle, monilta tahtoo unohtua perinteinen sääntö etäisyydestä suojatiehen. Suojatien eteen tulee aina jättää vähintään viisi metriä tyhjää tilaa.

Tiedotteessa arvellaan, että tässä asiassa kuljettajalle voi tulla ajatusvirhe. Vaikka itse kokisi ajavansa auton parkkiin suojatien jälkeen, vastaantulevalle liikenteelle se on suojatien edessä. Tällöin se peittää näkyvyyden ratkaisevassa kulkusuunnassa.

Pääkaupunkiseudulla liian lähelle suojatietä parkkeeraamisesta on määrätty yhä enemmän virhemaksuja. Esimerkiksi Helsingissä vuosina 2019 ja 2020 liian lähelle suojatietä pysäköinnistä määrättiin vuosittain runsaat 10 000 pysäköintivirhemaksua, viime vuonna määrä nousi jo yli 14 500:n.

– Liian lähelle pysäköity ajoneuvo muodostaa näköesteen suojatielle ja vaarantaa esimerkiksi jalankulkijoiden turvallisuutta. Kun vielä huomioidaan, etteivät ohiajavat autot usein pysähdy virheellisesti pysäköidyn ajoneuvon vieressä, kuten pitäisi, seuraa tästä todella vaarallisia tilanteita, kertoo tiedotteessa Helsingin kaupungin kunnallinen pysäköinninvalvoja Kaija Kossila.

Hän muistuttaa, että viiden metrin suojaetäisyys suojatielle katsotaan aina kaistan ajosuunnasta. Sillä ei ole väliä, onko liian lähelle suojatietä pysäköity ajoneuvon perä vai keula.

Kossilan mukaan tien vasempaan laitaan pysäköiminen on yleistynyt varsin nopeasti Helsingissä.

Suojatien lähellä liikkuessa kannattaa sekä jalankulkijoiden että autoilijoiden olla tarkkana monesta syystä.

– Liian lähellä suojatietä pysäköity auto estää näkyvyyttä kahdesta suunnasta. Ensinnäkin ajoväylää lähestyvän ajoneuvon kuljettaja ei näe suojatielle, ja suojatielle menevä jalankulkija ei näe esteettä ajoradalle. Vaaratilanteita voi syntyä esimerkiksi siitä, että kuljettaja havaitsee suojatielle tulevan henkilön vasta sitten, kun tämä jo on suojatiellä. Tällöin voi tulla äkkijarrutuksen tarve, mikä lisää peräänajojen riskiä, sanoo Lähitapiolan liikenneturvallisuudesta vastaava johtaja Tapani Alaviiri tiedotteessa.

Pääkaupunkiseutu ja yleensäkin kaupunkialueet ovat tiedotteen mukaan otollisia uusille, joustavammille pysäköintitavoille. Kaupungissa parkkipaikan löytäminen on usein vaikeaa ja kadut voivat myös olla hyvin ahtaita. Silloin on hyvä, jos auton voi ajaa parkkiin suoraan tien vasempaan laitaan, eikä tarvitse esimerkiksi ajaa ylimääräisiä korttelikierroksia tai tehdä vaarallista u-käännöstä saadakseen pysäköintipaikan tien ”väärältä puolelta”.

– Vasemmalle parkkeeraavan kannattaa muistaa myös yksi liikkeelle lähtemiseen liittyvä riski. Kun auto on pysäköity tien vasempaan laitaan, joutuu kuljettaja usein peruuttamaan paljonkin, jotta saa käännettyä auton keulaa ja saa näkyvyyden ajoradalle. Jos auto on tällöin pysäköity liian lähelle suojatietä, voivat taustalle kävelevät henkilöt jäädä peruuttavalta kuljettajalta huomaamatta. Tähän liittyy eittämättä törmäyksen riski, Alaviiri vielä jatkaa.