Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuusi tuntia Ukrainan puolella – nurmijärveläiset veivät avustuslastin perille asti

Kun tiedotusvälineissä alkoi näkyä kuvia naisista ja lapsista, jotka pakenivat Ukrainan sotaa Puolan rajan yli, Maiju Tapiolinna päätti toimia.

– Se oli pakonomainen tunne, ihmisten hätä meni niin ihon alle, Tapiolinna sanoo.

Myös hänen ystävällään, nurmijärveläisellä Minna Jokisella, oli samanlaisia ajatuksia. Niinpä he järjestivät avustuskuljetuksen, joka vei mukanaan muun muassa satoja kiloja lahjoituksena saatua äidinmaidonkorviketta, säilykkeitä ja muita sotaoloihin sopivia elintarvikkeita sekä satoja suomalaisten kutomia villasukkia.

Tapiolinna, Jokinen sekä viisi muuta vapaaehtoista palasivat sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Suomeen kolmen vuorokauden avustusmatkalta. Mukanaan he toivat 14 sodan jaloista paennutta ukrainalaista sekä yhden koiran.

– Emme lähteneet soitellen sotaan. Se on tyhmintä mitä voi tehdä. Kaikki pitää suunnitella huolellisesti, ja Suomeen tulevien pakolaisten asiat hoitaa loppuun asti, kysellä vielä perään onko kaikki hyvin, Tapiolinna sanoo.

Se oli pakonomainen tunne, ihmisten hätä meni ihon alle.

Korsisaari Oy lahjoitti heti linja-auton viemään avustuskuljetusta perille. Turvallisesta ajomatkasta vastasivat linja-autonkuljettajat Mika Hämäläinen ja Priit Tilk Nurmijärveltä. Myös polttoainelahjoitus hoitui hetkessä, samoin ilmaiset laivamatkat.

Maahantulokuvio selvitettiin ennakkoon maahanmuuttoviraston ja poliisin kanssa. Yrityksiltä ja yksityisiltä tuli runsaasti lahjoituksia, joiden hakeminen, lajittelu ja huolellinen pakkaaminen vaati lahjoituskuljetuksen järjestäjiltä viikon työn.

Perillä tapahtuva lahjoitusten luovuttaminen sovittiin omien ukrainalaisten kontaktien kautta, ja sitä kautta koottiin myös Suomeen lähtevien pakolaisten ryhmä. Ukrainan koordinaattoreina toimivat Mika Hiltunen ja hänen ukrainalainen puolisonsa Anna Hiltunen Porvoosta. Avustusmatkalle saatiin Suomesta mukaan myös venäjänkielen tulkki.

– Suomeen tulossa olevan ryhmän koko eli jatkuvasti. He tulivat sota-alueelta, eivätkä kaikki heistä päässeet Kiovasta pois. Esimerkiksi eräs vanhempi mies jäi sinne, ja se tuntuu tosi pahalta, Tapiolinna kertoo.

Tavarat oli tarkoitus lahjoittaa Puolan rajalla, mutta ukrainalaiset eivät päässeet rajan yli niitä noutamaan.

– Pari minuuttia mietin, jätetäänkö tavarat rajalle, josta mustapörssi ne koukkaa. Sitten kysyin rajavartioilta, kuinka turvallista Ukrainan puolelle meneminen olisi. Heidän mukaansa alueella oli ollut rauhallista, kunhan emme lähtisi Keski-Ukrainaan saakka, Tapiolinna kertoo.

– Kysyin muulta ryhmältä mennäänkö. Tulkit jäivät Puolaan, me jatkoimme bussikuskien kanssa Ukrainaan, hän jatkaa.

Seurue vietti Ukrainan puolella kuusi tuntia, josta neljä kului rajamuodollisuuksiin. Ukrainassa vietetystä ajasta Tapiolinnan mieleen jäivät rekka- ja autojonot sekä katkeamaton ketju jalkaisin rajaa kohti pyrkiviä ihmisiä. Kaiken keskellä pyöri perhettään etsiviä lemmikkejä.

– Myös se kun iso ukrainalaismies otti silmät kyynelissä vastaan äidinmaitolähetystä ja kysyi onko nämä kaikki meille, on jäänyt lähtemättömästi mieleen, Tapiolinna kertoo.

Aluetta, jolla seurue oli käynyt, pommitettiin seuraavana yönä.

Ennen kuin paluumatka Suomeen saattoi alkaa, linja-auton kuljettaja ja kaikki kyytiin tulevat pakolaiset rekisteröityivät vastaanottokeskuksessa ihmiskaupan ehkäisemiseksi.

– Vastaanottokeskus oli hyvin järjestetty. Siellä tehtiin oikeasti työtä ihmisten hyväksi, ja paikalla oli avustustyöntekijöitä monesta maasta, Tapiolinna kertoo.

Myös hän ja muut avustuskuljetuksen järjestäjät olivat miettineet ennakkoon, kuinka pienen matkalaukun kanssa tai jopa ilman sitä bussiin hyppäävät pakolaiset tuntisivat olonsa tervetulleiksi. Bussissa heille jaettiin kassit, joissa oli juotavaa, syötävää, villasukkia sekä hygieniatarvikkeita.

Suomessa pakolaiset kuljetettiin hätämajoitukseen. Maanantaina heidät siirrettiin Kotkan lähistöllä sijaitsevaan vastaanottokeskukseen, jossa asiat tuntuvat Tapiolinnan mukaan sujuvan hyvin.