Heitätkö tämän leivontatuotteen turhaan sekajätteeseen? Sen voi todennäköisesti kierrättää – "280 miljoonaa arkkia vuodessa"

Moni rutistaa leivinpaperin käytön jälkeen sekajäteastiaan. Osa leivinpapereista on kuitenkin biohajoavia. Sellaisen voi hävittää biojätteen mukana, kertoo leivinpaperia valmistava Fredman Group tiedotteessaan.

Tuotteen pakkauksesta selviää, onko leivinpaperi biohajoava. Jos leivinpaperipakkauksessa on sataprosenttisesti biohajoavaa -maininta, sen voi kierrättää käytön jälkeen biojätteeseen tai laittaa omaan kompostiin.

– Nopeasti ajateltuna leivinpaperi voi tuntua kierrätyksen näkökulmasta pieneltä asialta. Suomessa on kuitenkin 2,7 miljoonaa kotitaloutta. Jos niistä jokaisessa käytetään kaksi leivinpaperiarkkia viikossa, se tekee jo 280 miljoonaa arkkia vuodessa, sanoo tiedotteessa Fredmanin keittiömestari Ville Parkkinen.

Leivinpaperin voi myös käyttää uudelleen. Toiseen kertaan käytettävä leivinpaperi ei Fredmanin mukaan ole herkkä syttymään tuleen, kunhan siihen ei ole jäänyt edellisestä käyttökerrasta ruoantähteitä tai rasvaa.

– Vaarallista sen sijaan on, jos leivinpaperi pursuaa uunipellin yli ja osuu kuuman uunin seinämiin. Kuuma seinä tai vastus voi sytyttää paperin liekkeihin. Jos tuotepakkaukseen on merkitty 225 asteen lämpötila, leivinpaperia ei saa käyttää sitä kuumemmassa uunissa, Parkkinen opastaa.

Hän sanoo, että on tärkeää lämmittää uuni käyttölämpöön ennen kuin laittaa sinne leivinpaperin. Syynä on se, että joissakin uuneissa lämpötila voi lämmitysvaiheessa hetkellisesti kohota tavoitelämpöä korkeammaksi.

Tiedotteessa muistutetaan, että leivinpaperia voi käyttää myös muuhun tarkoitukseen kuin uunipellin suojaamiseen. Tiedotteessa vinkataan, että sillä voi vuorata paistinpannun ennen ruoan kypsentämistä pannulla. Tällä tavalla säästää sekä rasvan määrässä että tiskissä.

Leivinpaperi toimii apuna myös ruoka-annoksia pakastaessa. Helposti toisiinsa tarttuvat palat saa irrotettua toisistaan kätevästi, kun niiden väliin laittaa palan leivinpaperia. Taikinaa pöydällä kaulitseva puolestaan säästää siivouksessa, kun suojaa pöydän ensin leivinpaperilla.

Kansainvälistä kierrätyspäivää vietetään 18. maaliskuuta.

Leivinpaperi

Nämä merkinnät voivat löytyä pakkauksesta

Kierrätyskolmio eli kolmesta nuolesta koostuva ns. Möbiuksen rengas esiintyy usein kartonkipakkauksissa ja kertoo, että tuotteen materiaali on kierrätettävissä. Möbiuksen renkaan eli Möbiuksen nauhan keksi 1800-luvulla saksalainen matemaatikko August Ferdinand Möbius. Yhdysvaltalainen Gary Anderson suunnitteli renkaan inspiroimana kierrätysmerkin, joka on nyt yksi maailman tunnetuimmista symboleista.

100 % biohajoava -merkki kertoo, että tuote pilkkoutuu luonnossa pienemmiksi yhdisteiksi.

PEFC-merkki osoittaa, että tuote on valmistettu PEFC-sertifiointijärjestelmän hyväksymällä tavalla kestävästi tuotetusta puusta.

Malja-haarukka-symboli kertoo, että tuotetta voi käyttää suoraan tai välillisesti kosketuksissa elintarvikkeiden kanssa.

Mikromerkki kertoo, että tuote on mikronkestävä.

Uunisymboli kertoo, että tuote on uuninkestävä.

Lämpömittari 250 astetta: Tuote kestää normaalissa käytössä enintään 250 asteen lämpötilan.

Avainlippu on alkuperämerkki. Se kertoo, että tuote on valmistettu Suomessa.

Joutsenmerkki eli pohjoismainen ympäristömerkki kertoo, että tuotteen tai palvelun ympäristökuormitus on pienempi kuin monilla vastaavilla tuotteilla.

Poistotekstiilien keräyskokeiluun tuotu lähes 20 tonnia tavaraa – Tämä haittaa kuitenkin jatkojalostusta, kertoo HSY

Tutkimus: Sekajätteen määrä on vähentynyt Helsingin seudulla

HSY: Asukkaat paljastivat syyt, jotka nakertavat motivaatiota lajitella jätteitä – "Ratkaisuja löytyy joka lähtöön"

Tämän jätteen lajittelu on edelleen vaikeinta, cd-levy putosi nyt 10 eniten haetun listalta – Pk-seudun asukkaat ovat hakeneet jätteen lajitteluoppaasta tänä vuonna apua jo lähes 500 000 kertaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut