Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matti Putkonen ei saa tukea halulleen erottaa kunnanjohtaja – "Yhteistyö kunnanjohtajan kanssa toimivaa"

Valtuusto: Ryhmien puheenjohtajat: Kunnanjohtaja nauttii luottamusta.

Nurmijärveläinen kunnanvaltuutettu Matti Putkonen (ps.) esitti keskiviikkona valtuuston kokouksessa kunnanjohtajan vaihtamista.

– Meidän on vakavasti harkittava kunnanjohtajan vaihtamista. Arvojohtamiseen ei kuulu yksipuolinen sanelu ja ylimielisyys, eikä käräjillä uhkailu, Putkonen sanoi valtuustossa pitämässään puheessa.

Puheessaan hän viittasi kokouksessa käsittelyssä olleeseen kuntastrategiaan ja totesi, että haja-asutusalueiden veto- ja pitovoimaa on vahvistettava muuttamalla nykyistä kunnanjohtamisjärjestelmää ja -kulttuuria.

– Nykyinen tilanne katastrofaalinen. Rakennusluvat ovat jumittuneet kunnantalolle, yksityistiet on laitettu laittomasti asukkaiden maksettaviksi, jätehuoltomaksuilla rahastetaan ja vesiosuuskuntiin yritetään pakottaa liittymään, vaikka pihassa on toimivat ja ympäristönsuojelulain 11 § ja jätevesiasetuksen täyttävät järjestelmät, Putkonen luetteli.

Hänen mukaansa kunnan johto ei suostu näistäkään asioista järkevään vuoropuheluun, vaan sopimisen sijaan siirrytään käräjäsaleihin.

Valtuustossa Putkosen puheenvuoro ei saanut vastakaikua. Seuraavana päivänä valtuustoryhmien puheenjohtajat julkaisivat yhteisen kannanoton, jossa he kertoivat, että valtuustoryhmissä ei ole keskusteltu tai käsitelty kunnanjohtajaan kohdistuvaa epäluottamusta.

Valtuustoryhmien yhteistyö kunnanjohtajan kanssa on toimivaa.

– Valtuustoryhmien yhteistyö kunnanjohtajan kanssa on toimivaa. Kunnanjohtaja ja muu kuntajohto nauttivat valtuustoryhmiemme luottamusta, heidän tiedotteessaan todetaan.

Allekirjoittajina ovat Arto Hägg (kok.), Taneli Kalliokoski (kesk.), Sirkka Rousu (sd), Sami Virtanen (vihr.), Ina Kuula (kd) ja Hannu Toikkanen (vas.) sekä kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kallepekka Toivonen (kesk.) ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Petri Vaulamo (kok.).

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä totesi valtuustossa, että paras tapa johtaa kuntaa strategisiin tavoitteisiin on tiedolla johtaminen ja avoin vuoropuhelu, jossa hänen mielestään on jo otettu hyviä askeleita.

– Valtuutettu Putkosen kritiikkiä tutkistelen nöyrästi, kuten tapoihini kuuluu, mutta haluan tässä jo oikaista, että kunta totisesti pyrkii niin yksityistieasioissa kuin muissakin asioissa sovinnollisiin ja tasapuolisiin ratkaisuihin. Neuvotteluja käydään parhaillaan, kuten Matti varmaan tiedät sen, Mäkelä totesi.

– Kaavoituksen kehittämisen osalta on käynnistynyt tämän kevään aikana työ, jossa pyritään löytämään ratkaisut kauan hiertäneisiin emätilakysymyksiin ja muihin luvitukseen liittyneisiin haasteisiin. Ja ainakin tähän asti tähän työhön ja tekemisen tapaan on oltu tyytyväisiä.

Outi Mäkelän mielestä kuntaa ja viranhaltijoita saa ja pitää kritisoida

– Se on demokratian ydinjuttu. Aina voi soittaa ja pitää myös voida julkisesti kirjoittaa, mutta olisi hyvä, jos pysyttäisiin faktoissa. Tässä ehkä on painotettu asioita vähän eri tavalla kuin mitä itse näen.

Mäkelä arvelee, että yksityisteihin liittyvät asiat ovat olleet yhtenä suurimpana pontimena Matti Putkosen ulostulolle.

– Yksityistieprosessista tehtiin sisäinen tarkastus ja oikeusasiamieheltä on saatu tähän kanteluun vastaus. Ei ole osoitettu, että olisi ollut mitään lainvastaisuutta. Prosessi on ollut haasteellinen ja varmaan, jos sitä lähdettäisiin tekemään uudestaan, siitä viestittäisiin vielä paremmin.

– Mistään laittomasta ratkaisusta ei kuitenkaan ole kyse.

– Avustusjärjestelmää on kehitetty yhdessä tiekuntien kanssa ja monet ovat olleet siihen tyytyväisiä. Nyt viimeisessä vaiheessa on pyritty kiinnittämään huomiota avustusjärjestelmän kehittämisessä varsinkin läpiajoteihin sekä tasapuolisuuteen kuntalaisten ja kaikkien tieosakkaiden näkökulmasta.

Kunta jätti hiljattain käräjäoikeudelle moitekanteen Kirkkotien tilanteesta. Tiekokouksessa oli tehty päätös tienkäyttömaksun asettamisesta koululaisliikenteelle. Kunta näkee, että käyttölupaa tai käyttömaksuja ei tulisi asettaa tieosakkaita palvelevalle liikenteelle.

– Olisi hyvä, jos asiassa löytyisi sopuratkaisu, sillä tästä syntyy kuluja molemmille osapuolille.

Matti Putkonen vaatii valtuuston kokouksessa kunnanjohtajan vaihtamista: "Arvojohtamiseen ei kuulu yksipuolinen sanelu"

Perussuomalaisten valtuustoryhmässä tyytymättömyyttä kunnanjohtajan toimintatapoihin – ei kuitenkaan vaadi erottamista