Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USU: Uuden luonnonsuojelulain malminetsintäkielto ei koskisi suurinta osaa kansallispuistoista – Ministeri: Hallitus sopinut kaikkia kansallispuistoja koskevasta kiellosta

Suurin osa kansallispuistoista on jäämässä uudessa luonnonsuojelulaissa olevan malminetsintäkiellon ulkopuolelle, kertoo Uutissuomalainen.

Uudessa luonnonsuojelulain esityksessä on malminetsintää koskeva kielto tai sen edellytysten tiukennuksia. Nämä kuitenkin koskisivat vain nykyisen lain voimaantulon eli vuoden 1997 alun jälkeen perustettuja luonnonsuojelualueita, kertoo lainsäädäntöneuvos Pasi Kallio ympäristöministeriöstä Uutissuomalaiselle.

Tätä vanhempien luonnonsuojelualueiden rauhoitussäännökset jäisivät edelleen voimaan. Malminetsintä riippuisi siitä, mitä rauhoitussäännöksissä erikseen on säädetty.

Suomen 41 kansallispuistosta 29 on perustettu ennen nykyisen luonnonsuojelulain voimaantuloa. Kallion mukaan luonnonsuojelulain uudistuksessa muutos on rajattu koskemaan vain nykyisen lain aikana perustettuja alueita, koska kansallispuistot on perustettu eri aikoina ja niiden säännökset eroavat paikoin toisistaan.

Vanhat alueet on tarkoitus käydä läpi erillisessä hallituksen esityksessä luonnonsuojelulain uudistuksen jälkeen, koska niiden mahdolliset päivitystarpeet on tarpeen arvioida yhtenäisesti.

Ympäristöministeri Emma Kari (vihr.) kertoo Uutissuomalaisen jutussa hallituksen sopineen, että malminetsintä kielletään kaikissa kansallispuistoissa ja luonnonpuistoissa. Lisäksi kaikilla muilla valtion luonnonsuojelualueilla malminetsintään tulee "merkittäviä rajoituksia" alueen perustamisvuodesta riippumatta.

– Kiellot ja rajoitukset toteutetaan tämän hallituskauden aikana. Lainsäädäntöteknisistä syistä tämä tapahtuu osin osana luonnonsuojelulain kokonaisuudistusta ja osin erillisessä hankkeessa. Tavoitteena on, että kaikki muutokset tulevat voimaan samaan aikaan, Kari kommentoi Uutissuomalaiselle.

Muokattu 25.3.2022 kello 12.38: Muokattu otsikkoa ja kärkeä: suurin osa kansallispuistoista on jäämässä malminetsintäkiellon ulkopuolelle uudessa lakiesityksessä, mutta ministerin mukaan kielto kuitenkin tulee myös näihin.