Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rajamäen kyläyhdistys – 20 vuotta oman kylän hyväksi

Kun Rajamäen kyläyhdistys ry. 20 vuotta sitten perustettiin, tavoitteena oli yhteisöllisyyden rakentaminen Rajamäellä ja sen ympäristössä.

– Joku kyllä ehdotti, että toimittaisiin vain netissä, mutta minä sanoin, että ihmiset tarvitsevat toisiaan, muistelee yhdistyksen perustajajäseniin kuuluva, nyt jäsensihteerinä ja kyläavustajien työnjohtajana toimiva Marja-Leena Sandelin.

Yhdistyksen haluttiin myös hyödyttävän kaikkia, ja alkuvaiheessa toimintaan tuli mukaan monia yrityksiä. Ensimmäisenä puheenjohtajana toimi Alkon Rajamäen tehtaiden johtaja Esa Heikkinen. Tällä hetkellä puheenjohtajana toimii Jari Kovanen.

Esimerkiksi vuosittainen joulunavaus toteutetaan edelleen yhteistyössä paikallisten yrittäjien ja muiden toimijoiden kanssa.

Kyläyhdistys on antanut perustamisestaan lähtien lausuntoja ja tehnyt kuntalaisaloitteita paikallisiin asioihin liittyen, sekä ollut yhteydessä oman alueensa kuntapäättäjiin. Esimerkki hankkeesta, jonka toteutumiseen kyläyhdistys pyrki vuosien ajan vaikuttamaan, on nyt toteutunut Rajamäen ja Kirkonkylän välinen kevytväylä. Kyläyhdistys on myös taistellut lukion säilymiseksi omalla kylällä.

Keväiset siivoustalkoot ovat kuuluneet kyläyhdistyksen toimintaan alusta lähtien. Kymmenisen vuotta sitten käynnistyivät kesäkirppikset, joita alkuun pidettiin kerran kuussa ja nyt viikoittain.

Suuri haaveemme on, että saisimme oikean torin Rajamäelle.

– Suuri haaveemme on, että saisimme oikean torin Rajamäelle, Sandelin sanoo.

Yhdistyksen kesäajan toimintaan kuuluvat myös Rajamäkitalon kahvitukset yhteistyössä Nurmijärven Opaskerhon kanssa.

Kyläavustajat ovat keskeinen osa yhdistyksen toimintaa.

– Seitsemän vuoden aikana olemme työllistäneet 15 pitkäaikaistyötöntä. Viime kesänä työllistimme lisäksi Kesäduuni OP:n kautta -kampanjan avulla yhden nuoren sekä lisäksi kolme nuorta yhdistyksen varoin, kertoo yhdistyksen sihteeri Anja Lammio.

Tulevana kesänä yhdistyksellä ei ole varaa palkata nuoria. Syynä tähän on Sandelinin, Lammion sekä Rajamäen kylätalovastaavan Tuija Tuominen-Peltolan mukaan se, että Nurmijärven kunta nosti viime syksynä Kylätalon vuokraa sadoilla prosenteilla. Syksyllä seura joutuu luopumaan koko talosta, sillä se puretaan yksityisen päiväkodin tieltä.

Kylätalon toiminta käynnistyi vuonna 2018.

– Neljässä vuodessa on tilastoitu 7 888 kävijää. Kaksi näistä vuosista on ollut koronavuosia, eivätkä hävikkiruokaa hakevat ole mukana luvussa, Tuominen-Peltola kertoo.

Rajamäen kyläyhdistys jakaa hävikkiruokaa Kylätalolla kolmena päivänä viikossa.

Kahden ensimmäisen toimintavuoden aikana Kylätalolla järjestettiin neljänä päivänä viikossa kyläyhdistyksen kerhotoimintaa. Korona-aikana kerhotoimintaa ei ole ollut, mutta nyt kerhot ja pelipäivät ovat taas käynnistyneet.

Kylätalolla on järjestetty myös muuta toimintaa, esimerkiksi näyttelyitä. Kyläyhdistyksen lisäksi tiloja käyttävät muut yhdistykset ja toimijat.

– Johtoajatus on, että kylätalo on kyläyhdistyksen hallinnoima. Muut toimijat saavat käyttää tiloja vastikkeetta, Lammio sanoo.

– Toivomme Kylätalolle uusia tiloja. Tämä on matalan kynnyksen toimintaa ja tarjoaa erityisesti ikäihmisille mahdollisuuden osallisuuteen, kyläaktiivit muistuttavat.