Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hätämajoitukseen varauduttu kunnassa 200 henkilön osalta – "Pakomatka on voinut olla lapsille pitkä, väsyttävä ja pelottava"

Ukrainan kriisi: Nurmijärvellä ollaan joustavia ukrainalaisten pakolaisten määrän suhteen.

Nurmijärven kunnanjohtajan Outi Mäkelän mukaan Nurmijärvi kantaa kortensa kekoon tarvittavalla tavalla Ukrainan kriisiin liittyen. Migriltä on Mäkelän mukaan tullut pyyntö varautua hätämajoitukseen 200 henkilön osalta.

– Perjantaina Migri on tiedottanut valmistelevansa ukrainalaisten vastaanottoon uutta mallia, jonka osalta tarkempia tietoja on odotettavissa lähiaikoina. Tällä hetkellä alueellemme on tullut vain yksittäisiä ukrainalaisia, lähinnä kotimajoitukseen, Mäkelä sanoo.

Pakolaisten sijoittamiskohteista ei ole tehty päätöstä, mutta Mäkelän mukaan sopivia tiloja ollaan kartoitettu.

– Tiedotamme, kun tilanne selkiytyy majoitustilojen osalta.

Kunnassa toimii kunnanjohtajan koolle kutsuma Ukraina-valmiusryhmä, joka kokoontuu säännöllisesti. Mäkelän mukaan se valmistelee ukrainalaisten saapumista monesta eri näkökulmasta monialaisena yhteistyönä.

– Esimerkiksi pakolaisten majoitukseen liittyvät tarvikkeet ja kiinteistöjen kartoitukset, henkilökunta, viestintä, majoitus- ja siivous, vapaaehtoistyön rooli ammattilaisten rinnalla, sosiaali- ja terveyspalvelut, koulut lapsille, muu aktivoiva toiminta esimerkiksi kerhotoiminta ja kielen opettelu, jne, hän sanoo.

Pakomatka on voinut olla lapsille pitkä, väsyttävä ja pelottava.

Mäkelä kuitenkin painottaa, että ensin varmistetaan oleellisin, eli välttämättömät majoitus- muonitus- ja sote-palvelut pakolaisille.

– Eri toimijat Kotoutumisen kumppanuusverkostossa ovat alustavasti sopineet Ukraina-kohtaamispaikan perustamisesta, jossa voisi järjestää erilaista avustus- ja ystävätoimintaa sekä mahdollisesti muita toimintoja sitä mukaa, kun tarpeita ilmenee, Mäkelä huomauttaa.

Kunta tiedottaa näistä tarkemmin, kun suunnitelmat vahvistuvat kaikkien eri toimijoiden osalta. Mäkelä sanoo kunnan olleen yhteydessä myös Helsingin ja Uudenmaan SPR:ään sekä reserviläisiin turvatakseen tarvittaessa avustavan henkilöstön riittämisen vapaaehtoisvoimin.

Keusoten hyvinvointialue vastaa tilapäistä suojelua saavien henkilöiden terveystarkastuksista, rokotesuojasta, välttämättömistä sosiaalipalveluista, sekä heille kuuluvasta kiireettömästä terveydenhuollosta. Lapsille ja nuorille järjestetään muun muassa oppimisen tuen palvelut ja kouluterveydenhuolto sekä neuvolapalvelut.

– Heille tarjotaan myös yleisen neuvonnan lisäksi neuvontaa Koto-infon ja maspa.fin kautta. Tilapäistä suojelua saavilla henkilöillä on myös oikeus työmarkkinatukea lukuun ottamatta TE-toimiston palveluihin, Mäkelä muistuttaa.

Nurmijärven kunnan sivistysjohtajan Tiina Hirvosen mukaan Ukrainasta tulleiden lasten koulunkäynnissä on tärkeää huomioida vallitsevat olosuhteet, joista lapset saapuvat.

– Pakomatka on voinut olla lapsille pitkä, väsyttävä ja pelottava. Kunnassa järjestetään henkilöstölle koulutusta maalis-huhtikuussa otsikolla pakolaisuuden traumat – lasten ja nuorten peruspalveluissa, Hirvonen sanoo.

Yksittäisten ihmisten majoittaessa pakolaisia, joiden joukossa on kouluikäisiä lapsia, heidät ohjataan ottamaan yhteyttä kunnan maahanmuuttopalveluihin. Hirvosen mukaan hätämajoitustilanteessa maahanmuuttopalveluiden työntekijät ilmoittavat keskitetysti koulupaikan tarvitsijoista koulutuspalveluiden yhteyshenkilölle.

Hirvonen sanoo ukrainalaisten lasten olleen tervetulleita kunnan kouluihin.

– Koulupaikka järjestyy kaikille sitä tarvitseville. Tarvittaessa koulutuspalveluihin perustetaan tarvittava määrä perusopetukseen valmistavia luokkia, Hirvonen sanoo.

Outi Mäkelä painottaa, että kunnalla on sekä yleiset että toimialakohtaiset valmiussuunnitelmat, joissa on varauduttu erilaisiin muutostilanteisiin, häiriöihin tai poikkeusoloihin.

Ukrainalaisia lapsia opetetaan aluksi englannin kielellä ja todennäköisesti myös elekielellä.