Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärveläiset maailmalla | ”Rakastan elämäntyyliä täällä” – Marjut Turunen asuu Ruotsin Kiirunassa

Nurmijärveläiset maailmalla: Marjut Turunen muutti Ruotsin Kiirunaan kolme vuotta sitten.

21-vuotias Marjut Turunen asui Nurmijärven Valkjärvellä 6-vuotiaasta lähtien omakotitalossa perheensä kanssa. Hän on käynyt kaikki koulunsa Nurmijärvellä, opiskellen myös kokiksi Nurmijärven Keudassa.

– Keudasta alunperin lähdinkin ulkomaille pohjois-Ruotsiin, Kiirunan kaivoskaupunkiin suorittamaan harjoittelua ravintolassa 18-vuotiaana. Tunsin Kiirunasta joitain ihmisiä jo entuudestaan ja Lapin luonto ja elämäntyyli on aina kiinnostanut. Ravintolasta tarjottiin minulle harjoittelun jälkeen kesätöitä lounaskokkina ja otin paikan vastaan ajatellen, että kiva saada kokemusta yhden kesän ajan ja parantaa vielä ruotsin kielitaitoani, Turunen sanoo.

Hän ei olisi silloin uskonut asuvansa Kiirunassa vielä muutaman vuoden jälkeenkin. Kesän loputtua häntä nimittäin pyydettiin jäämään vakituiseksi kokiksi ravintolaan ja hetken pohdiskeltuaan Turunen otti paikan vastaan.

– Viihdyin hyvin Kiirunassa ja ajattelin, että pääsenhän aina pois, jos siltä alkaa tuntua.

Hän oli ravintolassa töissä noin vuoden, jonka jälkeen hänelle tuli tunne, että hän haluaa testata jotain muuta. Kiirunassa hän kuitenkin viihtyi todella hyvin ja oli juuri saanut vuokra-asunnon näkymällä Kebnekaiselle (Ruotsin korkein vuori). Hän ei halunnut vielä jättää paikkaa.

– Päädyin hakemaan lastentarhaan töihin ja sain paikan heti, koska Kiirunassa on työvoimapula.

On huippua, kun tuntureita löytyy niin läheltä.

Turunen on ollut nyt lähes kaksi vuotta lastentarhassa töissä ja viihtyy hyvin. Kiiruna tuntuu toiselta kotikaupungilta hänelle.

– Rakastan elämäntyyliä täällä, talvi on todella pitkä, mutta kuluu laskettelun ja hiihdon parissa. Kiiruna on myös todella kaunis talvella eikä kaamos haittaa, silloin taivas leimuaa pinkkinä harva se päivä, Turunen kehuu.

Hän on myös aloittanut randonnee-hiihdon, eli rinteiden ulkopuolella vaelluslaskettelun. Syksyisin ja kesäisin hänen tulee vaellettua ja retkeiltyä paljon ympärillä olevilla tuntureilla ja Kebnekaisekin on tullut valloitettua.

– On huippua, kun tuntureita löytyy niin läheltä, että työpäivän jälkeen voi tehdä juoksulenkin tunturissa ilman, että pitäisi lähteä kauaskin ajamaan.

Parasta aikaa Kiirunassa Turusen mukaan on kevät ja kevättalvi. Silloin hän lähtee ulos tunturiin parin tunnin päähän Riksgränsenille moottorikelkkailemaan ja laskettelemaan.

– Meitä on usein iso kaveriporukka ja toukokuussa on tunturissa vielä niin paljon lunta, että kelkkailu ja randonnee onnistuu hyvin. Aurinko kuitenkin lämmittää jo niin paljon, että välillä hiihdetään shortsit ja T-paita päällä ja grillaillaan aurinkoa ottaen lumisessa erämaassa, auringon paistaessa jo lähes vuorokauden ympäri. Laskettelumonoista jää tällöin rusketusrajat, Turunen hymyilee.

Lunta saattaa tulla kunnolla vielä touko- kesäkuussakin. Tällöin Turuselle saattaa tulla kovakin ikävä kotiin Nurmijärvelle, kun hän saa perheeltään kuvia kukkapenkeistä ja lehdistä puissa, samalla kun itse katsoo ikkunasta loputtomalta tuntuvaa lumisadetta ja taas kerran valkeaa maata.

– Mutta aurinkopäivät tunturissa maksavat sen kyllä takaisin!

Turunen nukkuu myös retkiriippumatossa vuoden ympäri muutaman kaverinsa kanssa. He yrittävät nukkua ulkona ainakin kerran kuukaudessa.

– Talvella vain porontaljat eristeeksi ja paljon villaa sekä paksut untuvavarusteet, niin ei tule kylmä. On mieletön kokemus nukkua tähtitaivasta ja revontulia katsellessa tai herätä aamulla, kun aurinko nousee tunturin takaa.

Nurmijärveä tulee kuitenkin aina välillä ikävä ja erityisesti perhettä ja ystäviä siellä. Turunen kuitenkin tietää, että voi aina muuttaa takaisin, jos siltä alkaa tuntua, ja hän pääsee myös aina käymään perheensä luona Valkjärvellä.

– Varsinkin kesäisin kaipuu Nurmijärven peltojen keskelle nousee pintaan, Kiirunassa voi olla usein silloin alle 10 astetta, tuulla ja sataa vettä. Kesäisin tulenkin aina vähintään muutamaksi viikoksi Nurmijärvelle viettämään kesää ja nauttimaan edes vähän enemmän lämpimästä ilmastosta.

Hän aikoo kuitenkin vielä jatkaa seikkailuaan pohjoisessa ja siirtyy uusiin työhaasteisiin Kiirunan lentokentän check-iniin.

– Tuntuu, että en vielä pysty jättämään tuntureita, luontoa ja tätä elämäntyyliä taakseni.

Nurmijärveläiset maailmalla -juttusarjassa esitellään ulkomaille muuttaneita nurmijärveläisiä. Vinkkaa haastateltavaa sarjaan: nurmijarven.uutiset@media.fi