Ruoka-avun tarve kasvaa, mutta avun määrä uhkaa supistua – Mikä keino päättyneen EU-ruokajakelun tilalle?

Pienituloisille ihmisille tärkeän ruoka-avun määrä uhkaa supistua samaan aikaan, kun ruoka, asuminen ja liikkuminen kallistuvat nopeasti ja paljon, toteaa huolestunut SOSTE eli Suomen sosiaali ja terveys ry tiedotteessaan.

EU:n elintarvikepakettien jakelu päättyi maaliskuun lopussa 2022. Ruokaviraston vuoden 2020 täytäntöönpanoraportin mukaan EU-elintarvikkeita jaettiin 714 jakelupisteen kautta. Arvion mukaan EU-ruokajakelun piirissä oli 317 490 henkilöä, ja avunsaajista noin 15 prosenttia oli lapsia ja kolmannes yli 65-vuotiaita.

Uusi tapa tukea vähävaraisimpia EU-varoin elintarvikkeiden maksukorteilla saadaan käyttöön ehkä vasta ensi vuoden alussa.

– Useat Suomen sosiaali ja terveys ry:n jäsenjärjestöt ovat huolissaan pienituloisten ihmisten avunsaannin nopeasta heikkenemisestä. Hintojen huomattavan nousun vuoksi ruoka-avun tarve kasvanee edelleen samaan aikaan, kun avusta noin 10 prosenttia käsittänyt EU-ruokajakelu on katkolla. Työ- ja elinkeinoministeriön ja Ruokaviraston on ratkaistava nyt, miten kahden avustusjärjestelmän väliin jäävästä ajasta selvitään. Pienituloiset, ruoka-avun varassa elävät ihmiset eivät voi odottaa uutta järjestelmää ensi vuoden alkuun, vetoaa SOSTE:nn erityisasiantuntija Anna Järvinen tiedotteessa.

– Avuntarvitsijoiden määrä kasvaa ja toisaalta kauppojen hävikki vähenee, kun kaupat yrittävät pienentää sen määrää. Aiemmin EU-elintarvikkeilla on voitu kompensoida hävikin määrän vaihteluja, mutta nyt sitä vaihtoehtoa ei enää ole, sanoo projektipäällikkö Reetta Nick Kirkkopalveluista.

SOSTE:n mukaan ruokaan ja energiaan kuluu yli puolet pienituloisimman viidenneksen menoista. Energian ja ruoan roima kallistuminen nostaa edelleen osuutta.

EU-ruoka-apu on ollut Ruokaviraston keskitetysti hankkimia elintarvikkeita, joita se on toimittanut kumppaniorganisaatioille, kuten järjestöille ja seurakunnille. Elintarvikkeet on jaettu vähävaraisille ihmisille joko elintarvikepaketteina tai aterioina. Apua on voinut hakea anonyymisti.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut