MTV: Professori Helena Ranta ei vertaisi Ukrainan Butshan verilöylyä Bosnian Srebrenican vastaavaan – "Se oli julistettu tällaiseksi turvasatamaksi"

Oikeushammaslääkäri, professori Helena Ranta ei vertaisi Ukrainan Butshasta paljastunutta siviileiden joukkosurmaa Bosnian sodan aikana paljastuneeseen Srebrenican murhenäytelmään.

Ranta kertoo näkemyksistään MTV:lle.

– Täytyy muistaa, että Srebrenicassa oli YK:n turvajoukot. Se oli julistettu tällaiseksi turvasatamaksi, siitä huolimatta siellä tapahtui mitä tapahtui. Serbijoukot piirittivät kaupungin ja sittemmin marssivat sinne heinäkuussa 1995. Sen jälkeen naiset ja lapset kuljetettiin pois sieltä turvaan. Miehille luvattiin turvatakuut. Nyt tiedämme mitä tapahtui, Ranta sanoo.

– Mielestäni ei ole kysymys samanlaisesta tilanteesta. Pitäisin nämä ihan erillään. Pitää muistaa, että Srebrenican tutkinnat saatiin käyntiin vasta paljon myöhemmin. Nyt on mahdollista, kun kaupunki on ilmeisesti ukrainalaisten hallussa, että siellä voidaan aloittaa joukkohaudan tutkinta sekä kadulta löytyneiden siviilien tutkinta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut