Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

MTV: Professori Helena Ranta ei vertaisi Ukrainan Butshan verilöylyä Bosnian Srebrenican vastaavaan – "Se oli julistettu tällaiseksi turvasatamaksi"

Oikeushammaslääkäri, professori Helena Ranta ei vertaisi Ukrainan Butshasta paljastunutta siviileiden joukkosurmaa Bosnian sodan aikana paljastuneeseen Srebrenican murhenäytelmään.

Ranta kertoo näkemyksistään MTV:lle.

– Täytyy muistaa, että Srebrenicassa oli YK:n turvajoukot. Se oli julistettu tällaiseksi turvasatamaksi, siitä huolimatta siellä tapahtui mitä tapahtui. Serbijoukot piirittivät kaupungin ja sittemmin marssivat sinne heinäkuussa 1995. Sen jälkeen naiset ja lapset kuljetettiin pois sieltä turvaan. Miehille luvattiin turvatakuut. Nyt tiedämme mitä tapahtui, Ranta sanoo.

– Mielestäni ei ole kysymys samanlaisesta tilanteesta. Pitäisin nämä ihan erillään. Pitää muistaa, että Srebrenican tutkinnat saatiin käyntiin vasta paljon myöhemmin. Nyt on mahdollista, kun kaupunki on ilmeisesti ukrainalaisten hallussa, että siellä voidaan aloittaa joukkohaudan tutkinta sekä kadulta löytyneiden siviilien tutkinta.