Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lailliselle tankojuoppoudelle voi tulla loppu – Nyt poliisilla on hyvin vähän keinoja puuttua humalassa pyöräilyyn ja skuuttailuun

Polkupyöräilyyn ja mikroliikkumiseen eli sähköpotkulautailuun saattaa tulla promilleraja. Liikenne- ja viestintäministeriön johdolla valmistellun Liikenneturvallisuusstrategian mukaan "selvitetään muutostarpeita liittyen pyöräilyn ja mikroliikkumisen promillerajaan."

Perusteluissa lukee, että promilleraja lähettäisi selkeän viestin siitä, että alkoholin käyttö pyöräilyssä tai mikroliikkumisessa ei ole hyväksyttävää. Lisäksi selkeä promilleraja helpottaisi valvontaa.

Liikenneturvallisuusstrategian vaikutusarvioinnin mukaan promillerajan asettaminen pyöräilyyn ja mikroliikkumiseen vähentäisi loukkaantumisia ja liikennekuolemia. Strategia toimii pohjana liikenneturvallisuustyölle vuosina 2022–2026.

Polkupyörien ja sähköpotkulautojen täydellisiä onnettomuustilastoja ei oikeastaan ole olemassa.

Pyöräilijöiden ja sähköpotkulautailijoiden onnettomuudet ovat suurilta osin yhtä ihmistä koskevia, lähinnä kaatumisia, eikä niissä ole silloin toista osapuolta.

– Niihin tilanteisiin ei kutsuta poliisia paikalle, joten ne jäävät tilastojen ulkopuolelle. Tapaukset tulevat aikanaan jossain määrin esiin sairaalatilastojen kautta, mutta silloinkin pitkän viiveen jälkeen, Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen kertoo.

Sairaalat ovat pitäneet omaa kirjanpitoaan sähköpotkulautojen onnettomuuksista huomattuaan niiden tapaturma-alttiuden. Niistä on saatu jonkinlainen kuva onnettomuusmääristä, mutta mitään koottuja lukuja ei ole saatavilla, Valtonen huomauttaa.

– Liikenneturvallisuusstrategiassa annettiin aika paljon painoarvoa sille, että tilastointia näiden osalta pitäisi pystyä parantaa, mutta millä keinoilla, Valtonen pohtii.

Tutkimuspäällikkö Valtonen sanoo, että rikoslaissa on pykälä moottorittomalla ajoneuvolla juopuneena ajamisesta eli kansankielellä tankojuoppoudesta, mutta rangaistavaa siitä tulee vasta, kun aiheuttaa samalla vaaran toiselle henkilölle.

– Poliisin mahdollisuus puuttua tankojuoppouteen edellyttää, että polkupyöräilyyn on määrätty promilleraja, hän toteaa.

Vaikka tankojuopumukseen ei rikoslaissa tulisi promillerajaa, on tieliikennelaissa mahdollisuus laajentaa ”ajon keskeyttäminen” koskemaan myös polkupyöriä ja sähköpotkulautoja eli skuutteja.

Puhalluttaminen ei olisi edelleenkään mahdollista, mutta poliisi voisi ehkä keskeyttää pyöräilijän tai sähköpotkulautailijan ajon huomatessaan humalasta johtuvaa kaatuilemista tai vahvaa hoippumista.

Sakkoa tai virhemaksua poliisi ei voisi antaa.

Suomalaiset kunnat ja kaupungit ovat ottaneet asiakseen parantaa pyöräilijöiden olosuhteita taajamissa ja pyöräilyn suosio on kasvanut hurjasti viimeisen parinkymmenen vuoden aikana.

Siksi tuntuu erikoiselta, että pyöräilyn promilleraja on edelleen vasta selvittämisen asteella.

– Kyllä siinä on selvä ristiriita. Pyöräilyn edistämisessä on lähdetty siitä, että polkupyörä on ajoneuvo ja silloin sillä pitää olla säätelyä sen suhteen, mitä kaikilta ajoneuvolta vaaditaan. Päihtyneenä ajamisen kieltäminen on yksi siihen olennaisesti liittyvä asia, Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen sanoo.