Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvinvointialueen organisaatio mukailee Keusoten rakennetta – valtuusto pohtii, onko organisaation tarkempi rakenne hallituksen vai viranhaltijan päätös

Keski-Uudenmaan aluevaltuusto päätti kokouksessaan 31.3., että hyvinvointialueen organisaatiokaavio mukailee alueen nykyisen sote-kuntayhtymän organisaatiorakennetta, johon on sisällytetty muut hyvinvointialueelle siirtyvät palvelut. Hyväksytty organisaatiokaavio kuvaa henkilöstöorganisaation ylätasoa ja hyvinvointialueen palvelualueita. Päätösesitys hyväksyttiin äänin 51–18.

– Valtuutetut tarvitsevat laajemmat materiaalit ja kokonaisuuden esittelyn ennen päätöksentekoa, esitti valtuutettu Mari Valve perussuomalaisten ryhmäpuheenvuorona ja perusteli, että on voitava kriittisesti arvioida, mitä kaikkea on järkevää siirtää suoraan Keusotesta ja mitkä asiat olisivat muutoksen tarpeessa.

– Tämä asia ei ole kiireisimmästä päästä, eikä laki velvoita tekemään päätöstä nyt ja tässä. Tämän tiedon varassa on vaarana hyväksyä jotain sellaista, mitä on hankalaa muuttaa jälkikäteen.

Sosiaalidemokraattien Sirkka Rousu puolusti päätösesityksen hyväksymistä vetoamalla talousarviovalmistelun aikatauluun.

– Tarvitsemme organisaation tulosalueille mihin eurot kiinnittyy, esitti Rousu ja muistutti SDP:n aiemmin tekemästä valtuustoaloitteesta.

Rousu kertasi aloitteessa esitetyn, että valtuuston tulee saada alkusyksystä selvitys Keusoten nykyisen johtamis- ja päätöksentekojärjestelmän toimivuudesta ja mahdollisista muutostarpeista, ja tämän selvityksen pohjalta tehtäisiin tarvittavat muutokset hallintosääntöön ja henkilöstöorganisaatioon.

Esille nousi myös, että tulevassa uudistuksessa tulisi harkita vaihtoehtoa siirtyä elinkaarimalliin ja täydentää organisaatiota osallisuusjaostolla. Lopuksi hän muistutti, että nykyisen hallintosäännön mukaan valtuusto päättää organisaatiosta vain ylätasolla ja päätösvalta tarkemmasta organisaatiosta, työnjaosta, vastuista on yksin hyvinvointialueen johtajalla.

– Itse ajattelen näin, että olisiko se hallituksen päätös katsoa tarkempi organisaation sisäinen rakenne kuin yksittäisen viranhaltijan?

Kokouksen lopuksi valtuutettu Lassi Markkanen esitti SDP:n valtuustoaloitteen, jossa todettiin, että hyvinvointipalveluiden yhteydenottotiedot ja yhteydenottokäytännöt ovat muuttuneet, ja siksi kaikkiin alueen talouksiin tulee jakaa painettu paperinen tiedote, jossa on selkeät ohjeet ja yhteystiedot eri tilanteisiin.

– Oikeat yhteystiedot pitää olla nopeasti saatavilla. Tietämättömyys aiheuttaa turhia yhteydenottoja hätänumeroihin ja päivystykseen, perusteli Markkanen.

Valtuutettu Anniina Nuutinen (sd.) esitti aloitteena, että lapsivaikutusten arviointi otetaan vakiintuneeksi käytännöksi kaikessa hyvinvointialueen päätöksenteossa.