Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Klaukkalalaisystävykset Vappu Halonen ja Sinikka Peiponen: Pitäisikö liftata uimahalliin?

Ystävykset Vappu Halonen ja Sinikka Peiponen ovat asuneet Klaukkalassa pitkään. Yhtä pitkään heitä on pohdituttanut se, ettei kunnan suurimmassa taajamassa ole uimahallia.

– Olen asunut Klaukkalassa 40 vuotta ja tästä asiasta on puhuttu yhtä kauan. Uimahallia on monta kertaa suunniteltu ja erilaisia yhteiskuljetuskokeiluja Rajamäelle tehty, mutta ne eivät ole toimineet, Vappu Halonen kertoo.

Toive uimahallista nousi jälleen esille, kun naiset osallistuivat Turussa pidettyyn Kulttuuriaktivisti-koulutukseen. Siellä tehtäväksi tuli pohtia, mikä kotipaikkakunnalla kaipaisi kehittämistä. Aihe löytyi hetkessä: Klaukkalaan pitäisi saada oma uimahalli!

Lisää pontta asialle toi pian koulutuksen jälkeen Nurmijärven Uutisissa (NU20.10.2021) julkaistu juttu Kuntalainen esittää: Uimahalli yksityisin varoin? Jutussa klaukkalalainen Risto Kulmala esittää ajatuksensa siitä, kuinka kunnan suurimpaan taajamaan olisi mahdollista saada uimahalli siten, ettei kunnan tarvitse osallistua rakennuskustannuksiin.

Kulmala esittää jutussa uimahallin rakentamista kauppakeskus Brunniin S-marketilta mahdollisesti tyhjiksi jääviin tiloihin. Tällä hetkellä tilanne tosin on se, että uusi S-market Klaukkalantien ja Lepsämäntien risteyksen tuntumassa on avannut ovensa, mutta Brunnin S-market jatkaa ainakin toistaiseksi toimintaansa. Brunnin S-market toimii vuokratiloissa.

Vappu Halonen ja Sinikka Peiponen katsovat asiaa ikäihmisten terveyden ja liikuntamahdollisuuksien kannalta.

Monilla 80-vuotiailla ei ole enää omaa autoa.

– Ikäihmisiä kannustetaan liikkumaan, jotta he pysyisivät toimintakykyisinä mahdollisimman pitkään. Esimerkiksi polvi-, selkä- ja lonkkaleikkauksen jälkeen kuntoutusmuodoksi suositellaan usein uintia. Klaukkalan kokoisella paikkakunnalla ei kuitenkaan ole omaa uimahallia, ja se herätti ihmetystä myös Kulttuuriaktivisti-koulutuksen muissa jäsenissä, naiset kertovat.

Ihmetystä herättää myös se, että eläkeläiset eivät pääse Rajamäen uimahalliin maksutta kuten esimerkiksi Vantaalla.

Halonen ja Peiponen pitävät Rajamäen uimahallin eläkeläisiltä perimää 25 euron vuosimaksua edullisena. Matkaa Klaukkalasta Rajamäelle on kuitenkin runsaat 26 kilometriä. Bussit sinne kulkevat harvoin, esimerkiksi viikonlopun uintireissu julkisilla on mahdoton.

– Monilla 80-vuotiailla ei ole enää autoa, naiset muistuttavat.

He muistuttavat myös kallistuvista polttoainekustannuksista sekä bussimatkojen kalleudesta.

– Bussi kulkee harvoin ja kyyti on kallista. Pitäisikö liftata? he kyselevät.

Myös Nurmijärven eri taajamien tasavertaisuus toteutuisi Halosen ja Peiposen mukaan paremmin, jos Klaukkalaan saataisiin uimahalli. He uskovat, että Rajamäelle suuntautuvan ajorallin väheneminen ja yhteissaunominen pienentäisivät myös hiilijalanjälkeä.

Vaikka liikunnalliset ystävykset moittivat kuntaa uimahalliasiassa, he antavat sille kiitosta kuntoportaista ja Isosuon uusista reiteistä, samoin Nurmijärven Opiston jumpparyhmille.

Halonen ja Peiponen esittävät jutussa omia mielipiteitään, mutta tietävät asian puhuttavan eri ikäisiä klaukkalalaisia. He toivovat, että ryhmät, yhdistykset ja yksittäiset asukkaat alkaisivat edistää Klaukkalan uimahalliasiaa.