Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hus: Nämä palvelut ovat hoitajalakon aikana suljettuina – "Potilaita saapunut turhaan oville"

Suurin osa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) laboratorio-, röntgen- ja kuvantamispalveluista on suljettu hoitajien lakon vuoksi, muistuttaa Hus tiedotteessaan.

Hus Diagnostiikkakeskuksessa pystytään tiedotteen mukaan hoitamaan päivystyspotilaiden hoidossa tarvittavat tutkimukset. Kaikkia kiireellisiä tutkimuksia ei nykyisessä tilanteessa kuitenkaan voida tehdä.

– Olemme selvittäneet mahdollisuuksia ostaa tutkimuksia yksityiseltä, mutta on osoittautunut, että eri syistä johtuen ongelmaa ei saada näin ratkaistua kuin aivan minimaalisesti, kertoo tiedotteessa Diagnostiikkakeskuksen toimialajohtaja Kaisa Salmenkivi.

Lakon ulkopuolelle on rajattu päivystykselliset palvelut ja muut näihin verrattavat, potilaiden hengen turvaamiseksi tai pysyvän vakavan vammautumisen estämiseksi tarvittavat tutkimukset.

Sairaaloiden poliklinikoiden näytteenotot ovat tiedotteen mukaan suljettuina lakon ajan. Ne palvelevat vain sairaaloissa hoidettavia päivystyspotilaita. Myös osa koronavirusnäytteenottopisteistä ovat suljettuina.

Perusterveydenhuollon päivystyksellisiä röntgentutkimuksia tehdään tällä hetkellä lakon aikana vain Laakson sairaalan, Leppävaaran ja Nurmijärven röntgeneissä sekä alle 16-vuotiaille Uuden lastensairaalan röntgenissä.

Muut röntgenit on suljettu tai ne tekevät pääsääntöisesti vain erikoissairaanhoidon päivystyksellisiä ja kiireellisiä tutkimuksia. Potilaita, joilla on lähete luuston, keuhkojen tai hampaiston röntgenkuvauksiin, Hus pyytää hakeutumaan tutkimukseen vasta lakon jälkeen. 

Kliinisen fysiologian, kliinisen neurofysiologian ja isotooppiyksiköiden toimipisteissä tehdään vain päivystys- ja muita kiireellisiä suojelutyön piiriin kuuluvia tutkimuksia.

Husin nettis ivulle on koottu ajantasainen tieto avoinna ja suljettuna olevista toimipisteistä kunnittain tai alueittain. Sivun tietoja päivitetään jatkuvasti.

Varattuja laboratorio- ja kuvantamistutkimusten aikoja perutaan edelleen. Potilaille tiedotetaan ajan peruuntumisesta tekstiviestillä ja soittamalla. Hus neuvoo sen vuoksi potilaita vastaamaan tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun ja kuuntelemaan vastaajaviestit.

Tiedotteen mukaan laboratorioiden asiakaspalvelu ja ajanvaraus on ajoittain erittäin ruuhkautunut.

– Asiakkaidemme kannattaa varata reilusti aikaa tutkimukseen tullessaan, muistuttaa Salmenkivi.

Lakon ajaksi kaikki kohdunkaulasyövän seulonnan näytteenottoajat on peruttu. Tiedotteessa kerrotaan, että näistä peruuntuneista ajoista ei tule erillistä ilmoitusta tekstiviestillä, sähköpostilla tai kirjeellä. Lisätietoa uuden ajan varaamisesta lakon jälkeen on Husin nettisivulla.