Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärven Sähkö Oy:n liikevoitto lähes puolittui – sähköliiketoiminnasta neljän miljoonan euron tappio

Nurmijärven Sähkö Oy:n liikevaihto nousi viime vuonna 9,5 % vuodesta 2020. Vuoden 2021 liikevaihto oli 33,3 miljoonaa euroa, kun se vuonna 2020 oli 30,4 miljoonaa euroa.

– Viime vuonna alku- ja loppuvuosi olivat kylmiä. Se nosti liikevaihtoa, kertoo Nurmijärven Sähkö Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Kurikka.

Vuoden myyntikate laski kuitenkin 2,5 miljoonaa euroa ja oli 12,4 miljoonaa euroa. Myös liikevoitto laski 3,3, miljoonaa euroa ja oli vuonna 2021 3,6 miljoonaa euroa. Lasku edellisvuoden liikevoitosta oli lähes - 50 %.

Eniten liikevoiton laskuun vaikutti sähköliiketoiminnan tappiollisuus. Sähköliiketoiminnan liiketappio oli yhteensä 4,0 miljoonaa euroa.

Kurikan mukaan sähkömarkkinoiden toimintaympäristössä on tapahtunut merkittäviä muutoksia.

– Sähkönmyynnin riskit ovat kasvaneet. Sähkön tukkumarkkina ei mielestäni toimi sillä tavalla kuin toimivan markkinan pitäisi. Tämän vuoden helmikuussa perustettu sähkön vähittäismarkkinoihin keskittyvä tiedonvaihtojärjestelmä datahub nähdäkseni antaa lisää kilpailuetua isoille toimijoille.

Myös myynnin asiakaskohtaiset kustannukset ovat korkeita, hän perustelee sähkönmyynnin tappiota.

Nurmijärven Sähkö Oy:n sähkönmyynti on Kurikan mukaan tehnyt pitkään plusmiinus nollatulosta. Vuonna 2020 tappio oli 200 000 euroa. Myös sähköliiketoiminnan investoinnit nousivat budjetoitua korkeammiksi.

Nurmijärven Sähkö Oy ja Nurmijärven Sähköverkko Oy ovat käynnistäneet yt-neuvottelut tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla. Ne koskevat sähkönmyyntiliiketoimintaa, asiakaspalvelua ja maksuvalvontaa. Neuvottelujen piiriin kuuluu 15 henkilöä.

Sähkön siirtoliiketoiminnan liikevaihto puolestaan nousi vuodesta 2020 10,1 % ja oli 14,1 miljoonaa euroa. Sähköjakelun varmuus heikkeni, mutta on Kurikan mukaan yhä hyvällä tasolla. Sähkönjakelun varmuutta heikensivät viime kesän useat ukkosmyrskyt.

Sähkönsiirtoasiakkaiden määrä kasvoi viime vuonna 247 kappaleella. Toisaalta säävarman verkon rakentaminen piti investointitason korkeana, 6 miljoonassa eurossa. Sähkönsiirron liikevoitto oli 4,7 miljoonaa euroa, missä on 0,3 miljoonaa euroa pudotusta edelliseen vuoteen.

Myös lämpötoiminnan liikevaihto nousi vuodesta 2020 15,8 % 10 miljoonaan euroon. Lämpöasiakkaiden määrä kasvoi viime vuonna kahdeksalla. Tällä hetkellä Nurmijärven Sähkö Oy:llä on noin 500 lämpöasiakasta. Lämpöliiketoiminnan tulos viime vuodelta oli 2,7 miljoonaa euroa, missä oli nousua 0,8 miljoonaa edelliseen vuoteen.

Nurmijärven Sähkö Oy:n käyttämän kotimaisen polttoaineen osuus oli 96 %.