Nurmijärven Sähkö Oy:n liikevoitto lähes puolittui – sähköliiketoiminnasta neljän miljoonan euron tappio

Nurmijärven Sähkö Oy:n liikevaihto nousi viime vuonna 9,5 % vuodesta 2020. Vuoden 2021 liikevaihto oli 33,3 miljoonaa euroa, kun se vuonna 2020 oli 30,4 miljoonaa euroa.

– Viime vuonna alku- ja loppuvuosi olivat kylmiä. Se nosti liikevaihtoa, kertoo Nurmijärven Sähkö Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Kurikka.

Vuoden myyntikate laski kuitenkin 2,5 miljoonaa euroa ja oli 12,4 miljoonaa euroa. Myös liikevoitto laski 3,3, miljoonaa euroa ja oli vuonna 2021 3,6 miljoonaa euroa. Lasku edellisvuoden liikevoitosta oli lähes - 50 %.

Eniten liikevoiton laskuun vaikutti sähköliiketoiminnan tappiollisuus. Sähköliiketoiminnan liiketappio oli yhteensä 4,0 miljoonaa euroa.

Kurikan mukaan sähkömarkkinoiden toimintaympäristössä on tapahtunut merkittäviä muutoksia.

– Sähkönmyynnin riskit ovat kasvaneet. Sähkön tukkumarkkina ei mielestäni toimi sillä tavalla kuin toimivan markkinan pitäisi. Tämän vuoden helmikuussa perustettu sähkön vähittäismarkkinoihin keskittyvä tiedonvaihtojärjestelmä datahub nähdäkseni antaa lisää kilpailuetua isoille toimijoille.

Myös myynnin asiakaskohtaiset kustannukset ovat korkeita, hän perustelee sähkönmyynnin tappiota.

Nurmijärven Sähkö Oy:n sähkönmyynti on Kurikan mukaan tehnyt pitkään plusmiinus nollatulosta. Vuonna 2020 tappio oli 200 000 euroa. Myös sähköliiketoiminnan investoinnit nousivat budjetoitua korkeammiksi.

Nurmijärven Sähkö Oy ja Nurmijärven Sähköverkko Oy ovat käynnistäneet yt-neuvottelut tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla. Ne koskevat sähkönmyyntiliiketoimintaa, asiakaspalvelua ja maksuvalvontaa. Neuvottelujen piiriin kuuluu 15 henkilöä.

Sähkön siirtoliiketoiminnan liikevaihto puolestaan nousi vuodesta 2020 10,1 % ja oli 14,1 miljoonaa euroa. Sähköjakelun varmuus heikkeni, mutta on Kurikan mukaan yhä hyvällä tasolla. Sähkönjakelun varmuutta heikensivät viime kesän useat ukkosmyrskyt.

Sähkönsiirtoasiakkaiden määrä kasvoi viime vuonna 247 kappaleella. Toisaalta säävarman verkon rakentaminen piti investointitason korkeana, 6 miljoonassa eurossa. Sähkönsiirron liikevoitto oli 4,7 miljoonaa euroa, missä on 0,3 miljoonaa euroa pudotusta edelliseen vuoteen.

Myös lämpötoiminnan liikevaihto nousi vuodesta 2020 15,8 % 10 miljoonaan euroon. Lämpöasiakkaiden määrä kasvoi viime vuonna kahdeksalla. Tällä hetkellä Nurmijärven Sähkö Oy:llä on noin 500 lämpöasiakasta. Lämpöliiketoiminnan tulos viime vuodelta oli 2,7 miljoonaa euroa, missä oli nousua 0,8 miljoonaa edelliseen vuoteen.

Nurmijärven Sähkö Oy:n käyttämän kotimaisen polttoaineen osuus oli 96 %.

Ukrainan sodan vaikutukset

Fennovoimaan sijoitetut miljoonat mennyttä?

Taina Joutsen

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tuonut haasteita myös Nurmijärven Sähkö Oy:n toimintaa. Konserni on ollut mukana Fennovoima-hankkeessa sen alkumetreiltä lähtien hankkeen suomalaisen pääomistajan Voimaosakeyhtiö SF:n kautta. Nurmijärven Sähkö Oy on sijoittanut hankkeeseen runsaat 7 miljoonaa euroa. Noin kuusi vuotta aikataulusta jäljessä olevalle hankkeelle haetaan nyt rakennuslupaa.

– On erittäin haasteellista nähdä, että homma menisi maaliin etenkään nykyisellä omistajapohjalla, Nurmijärven Sähkö Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Kurikka sanoo viitaten venäläiseen omistajaan.

– Suuren omistajaosan toiveena näyttäisi olevan päästä hankkeesta eroon. On todennäköistä, että tulemme menettämään siihen sijoittamamme rahat, mutta sillä ei ole merkitystä yhtiön vakavaraisuuden kannalta, hän jatkaa.

Kurikka uskoo kuitenkin puupolttoainetta riittävän, eikä Nurmijärven Sähkö Oy:ssä harkita turvevaihtoehtoa.

Kurikka odottaa Ilvesvuoreen tulossa olevan Keskon logistiikkakeskuksen tuovan hyviä yhteistyömahdollisuuksia sähkön siirrossa ja lämpötoiminnassa.

– Kylmälaitteista tulee hukkalämpöä, ja selvitämme mahdollisuuksia korvata sekä öljyn käyttöä että puunpolttoa tällä hukkalämmöllä, Kurikka sanoo.

Nurmijärven Sähkö Oy on mukana neljässä Pohjanmaalle rakenteilla olevassa tuulipuisto -hankkeessa. Yhtiölle puistoista tulevan energian määrä vastaa 2 500:n sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuista sähkön käyttöä.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut