Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tekninen johtaja: Tonttitarjontaa oltava jatkuvasti tarjolla niin asumiseen kuin yrityksillekin

Tontteja asumiseen ja yrityksille olisi oltava jatkuvasti tarjolla Nurmijärvellä. Näin toteaa tekninen johtaja Jouko Lehtonen. Hänen mukaansa Nurmijärvellä onkin varauduttu tähän etsimällä jatkuvasti uusia kohteita, mutta töitä on tehtävä jatkossakin.

– Osa avusta omakotitonttien tarpeeseen tulee kylistä, mutta meidän täytyy pystyä rakentamaan myös keskustoja ja hillityssä määrin kerrostalorakentamista Klaukkala-painotteisesti.

Tällä hetkellä tontit Vanha-Klaukassa riittävät joksikin aikaa.

– Sinne on tulossa kerros-, rivi- ja omakotitaloja. Tonttien on laskettu riittävän kymmeneksi vuodeksi, mutta jos ne menevät kaupaksi yhtä vauhdikkaasti kuin oli ensimmäisessä jaossa, niin alueen omakotitontit voivat loppua jo viidessä vuodessa.

Kirkonkylässä rakentamisen tahti on ollut rauhallisempaa kuin Klaukkalassa, mutta Jouko Lehtonen uskoo, että kohta sielläkin alkaa vilkastua. Esimerkiksi Heinojan alueen rakentuminen tuo asukkaita. Aluetta on myös mahdollisuus laajentaa.

Eniten toimintaa Jouko Lehtonen uskoo tulevan Keskon ison logistiikkahankkeen myötä.

– Se tulee varmasti muuttamaan Kirkonkylän asemaa.

Logistiikkahanke työllistää paljon rakennusvaiheesta lähtien. Lehtonen uskoo, että vaikutuksia on Rajamäelle asti, jonne esimerkiksi osa työntekijöistä saattaa olla halukas asettumaan asumaan.

Rajamäelläkin asumiseen tarkoitetut tontit menivät yllättävän nopeasti kaupaksi.

– Korona-aikana kiinteistökaupat ovat lisääntyneet merkittäväsi ja lapsiperheet ovat hakeneet lisää asumisväljyyttä. Kaavamuutokset ovat myös auttaneet Rajamäen omakotitonttien kysyntää, jolloin tarjonta ja kysyntä ovat paremmin kohdanneet. Rajamäellä on myös mahdollisuuksia laajentaa asuinalueita.

Yritystontteja tarvitaan myös jatkuvasti tarjolle.

– Siinä riittää haasteita.

Yksi haaste on se, että vaikka sopivia alueita löytyisikin, ne eivät ole välttämättä kunnan omistuksessa tai niissä on ympäristöarvoja, jotka eivät salli suunnitelmien toteuttamista.

– Sudentulli näyttäisi olevan seuraava iso alue, jonne voi tulla joko yksi isompi yritys tai useita pieniä.

Työt Nurmijärven kunnan palveluksessa Jouko Lehtonen aloitti alkuvuodesta 2019.

Tuolloin ensimmäisiä isoja asioita olivat palveluverkkosuunnitelman laatiminen sekä haja-asutusalueelle rakentamisen mahdollistaminen entistä laajemmin.

Palveluverkkosuunnitelma on saatu maaliin ja toiveita on Lehtosen mielestä myös haja-asutusrakentamisen suhteen. Asiaa on käsitelty kaavoituksen ja kehittämisen työryhmässä ja sen jälkeen valmisteltu kunnanhallituksen nimeämän seurantaryhmän kanssa.

– Asia on etenemässä tämän kevään aikana.

Jouko Lehtosen mukaan kaikkia maanomistajia on lain mukaan kohdeltava tasapuolisesti. Siitä syntyy suurin haaste.

– Missään ei ole suoraan sanottu mikä on se menettelytapa, jolla Toteutetaan maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämä tasapuolinen kohtelu.

– Emätilaperiaatetta on Suomessa paljon käytetty, mutta se aiheuttaa myös paljon tyytymättömyyttä. Varmasti on muitakin keinoja. Uskon, että Nurmijärvellä löytyy hyvä ratkaisu siihen, miten rakentamispaikkoja jatkossa määritetään. Valittiinpa mikä keino hyvänsä, maaseudulle rakentamiseen tulee olemaan aiempaa enemmän mahdollisuuksia.

Haja-asutusalueellekin Lehtonen uskoo muuttajia riittävän, mutta koska monet muuttajat tulevat palvelujen äärestä, niitä halutaan olevan lähellä jatkossakin.

– Järjestelmän, jolla rakentamista ohjataan, pitää keskittää rakentamista hyville paikoille. Ei voi olla niin, että on yksi tontti täällä ja toinen tuolla. Olisi hyvä, että vesi- ja jätehuollot pelaavat, samoin koululaisten kulkemiset ja vanhustenhoito.

Tämän kevään työssä oleellisinta on Lehtosen mielestä varmistaa se, että Nurmijärvellä käytännöksi tuleva järjestelmä on lainmukainen, jotta sitä ei lähdettäisi muuttamaan valitusten kautta.

– Järjestelmä tulee olemaan varmasti erilainen kuin tällä hetkellä, mutta koskaan se ei voi tulla niin avoimeksi, että mihin tahansa saa rakentaa.

Alkukesästä Jouko Lehtonen siirtyy eläkkeelle, mutta viettää parhaillaan kertyneitä lomapäiviä. Hän asuu vaimonsa kanssa Vantaalla. Lapset ovat jo muuttaneet omilleen.

– Nyt on aikaa perheelle, pihatöille ja lukemiselle. Golfia alan harrastaa vähän enemmän.

Myös melontaharrastus jatkuu.

– Minun piti harjoitella eskimokäännöstä Rajamäen uimahallissa, jossa melojilla on oma vuoro, mutta sitten iski korona. Kyllä minä sen kuitenkin vielä jossain vaiheessa opettelen, Lehtonen lupaa.

Hän uskoo, että pystyy totuttautumaan joutilaampaan elämään.

– Oletusarvo on, että pärjään vieroitusoireiden kanssa, eikä siitä tule liian raskasta, Lehtonen naurahtaa.