Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alaikäiset hankkivat nuuskaa yhä useammin sosiaalisen median kautta – Somessa omia kauppapaikkoja

Viime vuosina sosiaalisen median hankintakanavat ovat kasvaneet entistä suurempaan rooliin, kun alaikäiset hankkivat tupakkatuotteita. Tämä näkyy selvästi tavassa, jolla nuuskaa hankitaan, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotteessaan.

– Sosiaalisen median palveluihin on syntynyt esimerkiksi nuuskanvälitysryhmiä, jotka voivat tarjota alaikäisille helpon väylän ostoihin, sanoo THL:n erityisasiantuntija Hanna Ollila.

Kouluterveyskyselyn mukaan vuonna 2021 viimeisen kuukauden aikana nuuskanneista alaikäisistä peruskoululaisista 38 prosenttia, lukiolaisista 31 prosenttia ja ammatillisen oppilaitoksen opiskelijoista 36 prosenttia kertoi hankkineensa nuuskan sosiaalisen median välityksellä.

Vuoden 2017 kyselyyn verrattuna sosiaalisen median käyttö nuuskan hankinnassa on selvästi kasvanut. Vuonna 2017 vastaavat osuudet olivat 15, 9 ja 12 prosenttia.

Tupakkalain alaisten tuotteiden käyttö on tiedotteen mukaan vähentynyt nuorilla, mutta epätasaisesti eri koulutusryhmissä. Näitä tuotteita ovat savukkeet, sähkösavukkeet, nuuska ja vesipiipputupakka.

Viime vuonna perusopetuksen 8.–9. luokkalaisista 36 prosenttia, lukiolaisista 43 prosenttia ja ammattiin opiskelevista 67 prosenttia oli käyttänyt jotain tupakkalain alaista tuotetta ainakin kerran.

Peruskoulun ja lukion tytöt ovat tiedotteen mukaan saavuttaneet tupakkalain tavoitteen. Tuotteita päivittäin käyttävien osuus oli viime vuonna enintään viisi prosenttia.

Kauimpana tavoitteesta olivat ammattiin opiskelevat nuoret. Heistä 26 prosenttia käytti jotain tupakkalain alaista tuotetta päivittäin. Satunnaisesti käyttäviä oli paljon enemmän.

– Tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö aloitetaan yleensä alle 20-vuotiaana, kun aivojen kehitys on vielä kesken ja nikotiiniriippuvuus voi syntyä vähäisestäkin käyttömäärästä. Epäsäännöllinen käyttö tulisikin huomioida nuorilla paremmin, sanoo tiedotteessa THL:n erityisasiantuntija Otto Ruokolainen.

Tupakkalain tavoitteen saavuttaminen kaikissa ryhmissä edellyttää tiedotteen mukaan yhä lisätoimia.