Nurmijärveläiset maailmalla | ”Suomalaisuus on minulle tärkeää” – Helen Aurilio muutti Nurmijärveltä synnyinmaahansa Kanadaan

Helen Aurilio on 62-vuotias nainen, joka syntyi Torontossa, Kanadassa. Hänen vanhempansa muuttivat takaisin Suomeen 1963, jolloin Aurilio oli juuri täyttänyt neljä vuotta Atlantin valtamerellä.

– Matkustimme takaisin Suomeen puolalaisella laivalla. Perheeni muutti ensin Roihuvuoreen, sitten Haagaan ja vuonna 1982 muutimme koko perhe Nurmijärven Haikalaan, Aurilio muistaa.

Hän asui Suomessa lapsuutensa ja nuoruutensa. Takaisin synnyinmaahansa Aurilio muutti 1983.

– Olin sitä ennen yhden vuoden au pairina Torontossa. Tulin takaisin Suomeen, mutta synnyinmaani kiinnosti ja halusin lähteä takaisin vielä samana vuonna. Vanhempani asuivat aikoinaan 12 vuotta Kanadassa ja ajattelin, että ehkä katuisin myöhemmin, jos en lähtisi synnyinmaahani ja olen asunut Kanadassa siitä asti, hän sanoo.

Suomi on aina ollut ja on Auriliolle hyvin rakas. Hän tuli Suomeen käymään joka kesä ennen kuin meni naimisiin. Naimisiin mentyään hän sai neljä lasta, kolme poikaa ja yhden tytön.

– Silloin, kun lapset olivat pieniä, äitini matkusti useammin Kanadaan. Joka kerta kuin oli mahdollisuus, halusin tulla Suomeen katsomaan vanhempiani, veljiäni, muita sukulaisia ja ystäviäni. Muistan yhden kerran, kun markat olivat vaihtuneet euroihin. Tuntui kuin olisi tullut vieraaseen maahan. Se oli vaikeaa aikaa vanhemmille ikäpolville. Kanadassahan on dollarit ja sentit eli vanhemmilleni se ei ollut vaikeata, Aurilio sanoo.

Aurilion mummu, äiti ja isä on haudattu Nurmijärven hautausmaalle.

Haikeus ja kaipuu on ikuista Suomen maahan.

– Hautausmaa on ensimmäinen paikka missä käyn, kun tulen Suomeen. Varsinkin joulun aikaan hautausmaa on hyvin kaunis. Tuhannet kynttilät rakkaiden haudoilla muistuttavat minua niistä ajoista, jolloin vanhempieni kanssa kävimme jouluaattona eri haudoilla.

Aurilio on ollut Kanadassa yli 40 vuotta ja tuntee olevansa jossain mielessä enemmän suomalainen kuin kanadalainen.

Hän pitää Kanadassa suomalaisista perinteistä kiinni, etenkin suomalaista ruokaa tulee tehtyä ainakin kerran viikossa.

– Minulle on hyvin tärkeää, että lapseni ymmärtävät ja arvostavat omia syntyperiänsä. Lapseni ovat 50% suomalaista ja 50% italialaista syntyperää ja tietysti 100%:sen kanadalaisia.

Aurilio ei halua verrata Suomea ja Kanadaa, koska kummassakin maassa on hänen mukaansa omat hyvät ja huonot puolet. Suomea ja Nurmijärveä hänellä on aina ikävä. Samalla hän kaipaan suomalaista ruisleipää, sinappia, makkaraa, joulukinkkua, saunaa ja järvessä uintia.

– Korona on muuttanut maailmaa, matkustamista ja tapaa elää. Itse olen ollut jo kaksi vuotta työtön koronan takia. Tyttäreni osti koiranpennun ja sen kanssa aika sujuu kivasti. Pidän askartelusta ja teen tonttuja ympäri vuoden, siinä se aika menee hyvin, hän sanoo.

Suomessa Aurilio kävi ensimmäistä kertaa viime lokakuussa kolme vuotta isänsä kuoleman jälkeen. Suomessa hän oli tuolloin kaksi kuukautta. Oli muutama viikko, kun pakkasta oli aika reilusti, jolloin hänelle tuli uusi arvostus suomalaisia villasukkia kohtaa.

– Oli raskas vierailu fyysisesti ja henkisesti, koska siivoilin vanhempieni kotitaloa. Moni ulkosuomalainen käy tämän läpi ehkä jossain vaiheessa. Pystyin tuomaan äitini ja mummuni rakkaita käsitöitä, suomalaista lasia ja valokuvia takaisin Kanadaan. Onneksi Klaukkalassa ja Nurmijärvellä on aivan ihania ihmisiä. Klaukkala Facebook-ryhmässä sain apua aivan tuntemattomilta ihmisiltä. Tutustuin uusiin ihmisiin, sain uusia ystäviä, hän sanoo kiitollisena.

Suomesta lähteminen on Aurilion mukaan haikeaa ja hän miettii heti, milloin pääsee takaisin.

– Haikeus ja kaipuu on ikuista Suomen maahan. Olen kiitollinen, että opin suomen kielen, koska vanhempani päättivät muuttaa takaisin Suomeen. Suomalaisuus on minulle hyvin tärkeää.

Ulkosuomalaiset puhuvat vielä tänä päivänäkin Aurelion mukaan suomalaisesta sisusta.

– Minusta Suomessa ihmiset eivät puhu sisusta ja eivät oikein ymmärrä, kuinka tärkeää se on ulkosuomalaisille. Suomalainen ulkomailla on tosi ylpeä syntyperästään, suomen kielestä ja kulttuurista. Ulkosuomalainen arvostaa kaikkea suomalaisuutta. Hän on kiitollinen vanhemmilleen, että sai kokea rikkaan lapsuuden ja oppia Suomesta ja suomalaisuudesta.

– Jos olisimme jääneet Kanadaan, en olisi oppinut tuntemaan mummuani. Hän oli minulle hyvin rakas. Kiitos isälleni ja kaikille veteraaneille, jotka puolustivat rakasta isänmaatamme. Kiitos äidilleni, joka oli hyvin sisukas suomalainen nainen. Olen hyvin ylpeä suomalaisista sukujuuristani, hän päättää.

Nurmijärveläiset maailmalla -juttusarjassa esitellään ulkomaille muuttaneita nurmijärveläisiä. Vinkkaa haastateltavaa sarjaan: nurmijarven.uutiset@media.fi

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut